Saab; İsveç ve Brezilya’ya ilk seri üretim uçak teslimatlarını gerçekleştirmeye hazırlanırken, 2022’de Gripen E savaş uçağı üretim yükünün daha ağır olacağı tahmin ediliyor. Şirket, şu anda uçan 9 uçağın mevcut olduğunu ve bu sayının 2021’in sonuna kadar arttırılacağını bildirdi. Bu Gripen’lerden 4 adedi, 36 adet siparişin bir parçası olarak 2022’nin başlarında Brezilya Hava Kuvvetleri’ne gönderilecek. İki koltuklu Gripen F varyantı ise hala geliştirilme aşamasında ve bu versiyon için Brezilya’da bir montaj hattı oluşturulacak.

Brezilya Gripen Programı, 2013 yılında Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından işletilen savaş uçağı filosunun yerini almak üzere Saab’ın F-X2 Programı teklif vermesiyle başladı. Ekim 2014’te Brezilya hükümetiyle 36 uçağın geliştirilmesi ve üretimi için bir sözleşme imzalandı. 2024’te son savaş uçağı Brezilya Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Saab ve Brezilya arasındaki ortaklığın, Brezilya’nın süpersonik savaş uçakları geliştirmesini, üretmesini ve bakımını yapmasını sağlayacak geniş kapsamlı bir teknoloji transferi yoluyla uzun süre devam etmesi bekleniyor.

Brezilya için üretilen ilk seri üretim Gripen E (Görsel: Saab)

Saab, Aralık 2013’te bir ABD ve bir Fransız şirketini kapsayan bir ihale sürecinin ardından, Brezilya Hükümeti tarafından başarılı teklif sahibi olarak ilan edildi. Brezilya Hava Kuvvetleri’nin  çalışmaları sonrasında, uçağın Brezilya’da inşa edilme olasılığının garanti edileceği sonucuna varıldı. Gripen, teknoloji transferi yoluyla geliştirilmekte olan ve uzun vadeli planlama gerektiren bir uçak olduğu için bu yöntemi kullanmak her iki taraf için de daha avantajlı olacaktır.

Gripen, tüm teknoloji seviyelerine erişim gücü sağlayacak

Gripen savaş uçağı, Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından belirlenen askeri gereksinimleri karşılamasının yanı sıra en düşük yaşam döngüsü işletme maliyetlerine sahipti. Eski Brezilya Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Juniti Saito yaptığı bir açıklamada,

“Gripen, Brezilya’nın havacılık ve uzay sanayisinin gelişimi için gerekli teknolojiyi transfer etme taahhüdü ile satıldı. Gripen’in bir prototip olması, Brezilya’nın projenin geliştirilmesine dahil olabileceği anlamına geliyor. Bu durum, Brezilya sanayisine ve Brezilya Hava Kuvvetleri’ne tüm teknoloji seviyelerine erişim gücü sağlayacak.”

ifadelerine yer verdi.

Anlaşma, hem Brezilya’da hem de İsveç’te teknolojinin geliştirilmesindeki ortaklığın başlangıcı oldu. Saab ve Brezilya Hükümeti, 27 Ekim 2014’te Brezilya şirketlerine teknoloji transferini ve 2019 ile 2024 arasında 36 yeni Gripen savaş uçağı geliştirme ve üretme taahhüdünü içeren anlaşmayı imzaladı. Brezilya Hava Kuvvetleri’nin gereksinimlerinin karşılanması için, Gripen E ve F’nin (E: tek kişilik, F: çift kişilik) teknoloji transferi ve ortak geliştirme sürecine başlanmış oldu.

İsveç Hava Kuvvetleri de ilk Gripen E’yi 2022’de alacak. İsveç, üç filoyu tamamlayacak 60 savaş uçağı sipariş etti. Yeni uçaklar, İsveç Hava Kuvvetleri’nin mevcut filodaki 97 uçağı arasından operasyonel kullanımına devam edilecek yaklaşık 40 Gripen A ve D uçakları ile birlikte işletilecekler.

Saab JAS 39 Gripen Next Generation

Saab, ilk versiyonlarıyla çok popüler olmayan Gripen’in ‘Next Generation’ (E ve F) modelleri ile zayıf yönlerini güçlendirerek ortaya farklı kabiliyetleri olan güçlendirilmiş bir uçak koyuyor. İlk versiyonlarına göre havada yakıt ikmali yapabilen, menzili arttırılmış, motoru ve radarı güçlendirilmiş bu yeni Gripen; Helmet-mounted display HMDS (Kaska entegre görüş) ve geniş güçlü bir mühimmat seçeneği sunuyor.

1980’lerin başında geliştirilmeye başlanan Gripen’in, Dranken ve Viggen uçaklarının yerini alması planlanmaktaydı. Uçağın tasarım felsefesi; ekonomik, kolay idame edebilen, kolay konuşlanabilen her tür görev için esnek bir uçak yaratmaktı. İsmini İsveç dilindeki Jakt (avcı), Attack (taaruz) ve Spaning (keşif) kelimelerinin baş harflerinden alan JAS 39 Gripen, iyi ve ekonomik bir genel maksat uçağıdır.

Editör: İsveç Gündemi