Alman lüks otomobil markası BMW, İsveç menşeli batarya üreticisi Northvolt ile 2 milyar Euro değerinde sözleşme imzaladı.

Bu hafta içinde imzalanan anlaşma kapsamında BMW, elektrikli otomobil modelleri için hayati derecede önem taşıyan batarya bileşenlerini Northvolt’tan tedarik edecek. Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden olan BMW ilerleyen dönemde hız kazandıracağı elektrikli otomobil üretim sürecini bu işbirliğiyle sağlama almak istiyor.

Piller sadece yenilenebilir enerjiyle üretilecek

Northvolt, İsveç’in kuzeydoğusundaki fabrikalarında 2024 yılı itibariyle batarya üretimine başlayacağını açıklamıştı. Bu fabrika tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından güç alacak ve kullanılmış, boş aküleri geri dönüşüm kapsamında yeniden değerlendirecek. Aralarında BMW’nin de bulunduğu birçok marka üretilecek bu bataryalar için şimdiden sıraya girmiş durumda.

BMW Yönetim Kurulu üyelerinden Andreas Wendt konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu anlaşmaya imza atmak uzun vadede daha fazla ihtiyaç duymaya başlayacağımız batarya hücreleri için çok önemli. Sistematik bir şekilde model gamımızı elektrikliye dönüştürüyoruz” dedi.

Hedef 2023’te en az 25 elektrikli model

Bavyeralı marka 2023 yılı itibariyle model kataloğunda en az 25 tane elektrikli otomobile yer vermeyi planlıyor. Haliyle bu arabalar için uzun ömürlü, kaliteli ve güvenli pillere ihtiyaç duyulacak. “Beşinci nesil” diye tabir edilen batarya tedarikçileriyle imzalanan anlaşmalar gereği akü üreticileri, üretim sürecinde yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilecekler.

Aslında bu da çok mantıklı bir adım. Çünkü çevre dostu olma özelliğiyle öne çıkan elektrikli otomobillerde kullanılan bataryaların ham maddeleri, Afrika’daki madenlerde çevreye zarar verecek ve insan onurunu zedeleyecek şekilde çıkartılıyor.

Editör: İsveç Gündemi