Gazi Teknopark, İsveç Ar-Ge süreçleri ve bilişim sektörüyle ilgili bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla “İsveç Teknoloji Günü” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Türkiye ile İsveç arasındaki ticaret ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan etkinlik, yeni iş birliklerine kapı araladı. Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi Teknoplaza binasında düzenlenen etkinliğe Gazi Teknopark Genel Müdürü Tuğrul İmer, İsveç Büyükelçisi Annika Molin Hellgren, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca, TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz ve İsveç Fahri Konsolosu ve Swedish Alumni Network Türkiye Lideri Doç. Dr. Erdal Akdeve’nin yanı sıra öğretim üyeleri de katıldı.

POTANSİYEL İŞ BİRLİKLERİ

Bilişim sektöründe dünya çapında söz sahibi olan İsveç’in bu alandaki tecrübelerinden teknopark firmalarının yararlanmasını hedefleyen etkinlik, Gazi Teknopark Genel Müdürü Dr. Tuğrul İmer’in açılış konuşması ile başladı. Dr. İmer konuşmasında, Gazi Teknopark firmalarının İsveç pazarında gerçekleştirecekleri ticari faaliyetlere ve potansiyel iş birliklerine değindi. Ardından İsveç Fahri Konsolosu ve Swedish Alumni Network Türkiye Lideri Doç. Dr. Erdal Akdeve, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin potansiyeline ve karşılıklı öğrenme kapasitesine değindi.

KÖKLÜ İLİŞKİLERE SAHİP

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Türkiye ile İsveç ilişkilerinin Osmanlı Devleti zamanından bu yana devam ettiğini anlattı. Bu barışçıl ve ticari ilişkilerin Cumhuriyetin ilanından sonra da devam ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Uslan, “İsveç ile 31 Mayıs 1924 yılında imzalanan dostluk anlaşmasıyla ilişkilerimiz kesintisiz bir şekilde gelişerek bugünlere kadar devam etti. 2016 yılı verilerine göre İsveç’e ihracatımız 1,21 milyar, ithalatımız ise 1,47 milyar dolar. İsveç’ten 2002-2016 yılları arasında ülkemize doğrudan yapılan yatırımların toplamı 289 milyon dolar, ülkemizden İsveç’e doğrudan yapılan yatırımların toplamı ise 56 milyon dolardır. Dolayısıyla bugüne kadar güçlü bir şekilde süregelen iki ülke arasındaki dostluğun ve ticaretin pekişmesi için güzel bir etkinliği gerçekleştiriyor olmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

BİLİŞİM DEVİ İSVEÇ

İsveç Türkiye Büyükelçisi Annika Molin Hellgren, Türkiye'de çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu ve Türkiye’ye yabancı olmadığını söyledi. Uzun vadeli yatırımların ve emeklerin sonuç verdiğini kaydeden Hellgren, “Hayatımın en güzel anılarını yaşadığım yer Türkiye, o yüzden buradaki yatırımlar beni mutlu ediyor. İsveç'in bilgi iletişim alanındaki uzmanlığını Türkiye'ye aktarma ve yardım aşamasında bilgi vermek adına burada olmaktan çok mutluyum. Günümüzde İsveç, bilişim sektöründe dünyayı yöneten bir konumdadır. Bu duruma bir gecede gelinmedi. Sanayi toplumundan bilgi temelli bir topluma dönüşmesi uzun zaman aldı. 1990'ların başlarında İsveç, modern internet altyapılarının kurulumuna başlamıştır. İsveç, Avrupa'daki bir numaralı teknoloji merkezidir. Gelişmenin üç temel unsurundan bahsetmek istiyorum. Gelişmek için en önemli unsur inovasyondur, daha sonra iş birliği ve sürdürebilirlik gelir” diye konuştu.
Sanayi Gazetesi

Editör: İsveç Gündemi