Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) geliştirilen bir mikroçip sayesinde beyinden gönderilen sinyaller gerçek zamanda bilgisayar ekranına yansıtılabiliyor. Beyne yerleştirilen mikroçip el yazısıyla bağlantılı beyin dalgalarını yakalıyor ve bilgisayar ortamında metne dönüşmesini sağlıyor.

Bu teknoloji iş yerinde ya da ev ödevinizi yaparken metni klavyeye ihtiyaç duymadan yalnızca aklınızdan geçirerek ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilecek. Ancak daha da önemlisi kaza ya da başka bir sebepten dolayı felç olan ve sonucunda hareket ya da konuşma yetisini kaybeden kişilere iletişim imkanı sunabilecek olması.

Araştırma ABD'nin önde gelen üniversitelerini biraraya getirerek beyin ve bilgisayar bağlantılı araştırmaların önünü açan BrainGate konsorsiyumunun bir parçası olan Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde yürütüldü.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada mikroçipi deneyen kişinin dakikada 90 karakter yazabildiği, bunun bir önceki rekoru ikiye katladığı belirtildi.

Gönüllü deneğin beynine iki mikroçip yerleştirildi

Araştırma bir omurilik yaralanması sonucu boyundan aşağı felçli olan 65 yaşındaki Frank üzerinde denendi. Araştırma ekibi bebek aspirini büyüklüğündeki iki elektrodu gönüllü denek Frank'ın beyninde sağ kol ve el hareketlerini kontrol eden bölgeye yerleştirdi.

Araştırmacılar elektrotların her bir harfin beyinde ürettiği modeli kaydedebilmeleri için Frank'ten yazı yazdığını hayal etmesini istedi. Araştırma, felçi kişinin yaşıtlarının cep telefonundaki yazma hızında cümleleri kopyalayabildiğini ve yanıt verebildiğini ortaya koydu.

Brown Üniversitesi'nden Dr Leigh Hochberg Braingate araştırmasının en önemli amaçlarından birinin ileri konuşma ve motor bozukluğu olan için hızlı sezgisel iletişim kurmaları olduğunu belirterek "Frank'ın el yazısına dair sinirsel çözümlemelerinin hızlı ve doğru olması bize klinik açıdan faydalı nöroteknolojiler açısından heyecan verici yeni bir sayfa açtı" diye konuştu.

Araştırma ekibinde yer alan Stanford Üniversitesi'nden Dr Frank Willet de sistemin hızına dikkat çekerek her bir harfin kendine özgü ve çok farklı bir aktivite modeli ortaya çıkardığını ve bunun algoritmanın kolayca ayırdetmesine imkan sağladığını kaydetti.

BrainGate Konsorsiyumu ile beyin-bilgisayar bağlantılı araştırmalar destekleniyor

ABD çapında birçok üniversteyi beyin ve bilgisayar bağlantılı araştırmalar yapmak üzere biraraya getiren BrainGate konsorsiyumunda Brown Üniversitesi Massachusetts Genel hastanesi, Harvard Tıp Fakültesi, Providence VA Tıp Merkezi, Stanford Üniversitesi veCase Western Reserve Üniversitesi yer alıyor.

2012'deki bir çalışmada insanların yalnızca hareketleri düşünerek prostetik robotları idare ettikleri bir beyi çipi geliştirilmişti.

Editör: İsveç Gündemi