DEV DÜNYALAR

Keşfedilen gezegen çeşitlerinden biri de dev dünyalar. Astronomide, dünyanın kütlesinden büyük, fakat gaz devinden daha küçük olarak tanımlanan bu gezegenlerin fiziksel özellikleri aslında dünya ile hiçbir benzerlik göstermiyor. Dev dünya olarak anılmasının tek sebebi, boyut anlamında dünyaya yakın olması.

ATMOSFERİ OLAN DÜNYA BULUNDU

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Londra Üniversitesi ile koordineli çalışan NASA astronomları, geçtiğimiz gün ilk kez atmosferi bulunan bir dev dünya bulduklarını duyurdu.

Hubble uzay teleskobunun geniş alan kamerasıyla ilk olarak 2004 yılında keşfedilen 55 Cancri e isimli gezegen, dünyadan 8 kat büyük ve 40 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

HİDROJEN VE HELYUM ORANI YÜKSEK

Astronomlara 55 Cancri e'nin yüzeyinde atmosfer bulunması, dev dünyaları anlama hususunda oldukça önemli bir olay. Londra Üniversitesi araştırmacılarından Angelos Tsiaras, 55 Cancri e'de atmosferin gözlemlenmesi, dev dünyanın ciddi oranda hidrojen ve helyum barındırdığını belirtti.

SU İZİNE RASTLANMADI

Gezegenin çevresinde atmosferin bulunması akıllara ilk olarak yaşamın olabileceği düşüncesini getiriyor ancak 55 Cancri e'de çok büyük ihtimalle yaşam yok. Bunun en büyük nedeni şüphesiz atmosferinde sadece hidrojen ve helyum olması ve su izine hiç rastlanmaması. Ayrıca dev dünyanın yüzeyinin yaklaşık 2.000 derece sıcaklığında olduğu tahmin ediliyor.

ÇOK UZAK

Hepsi bir yana 55 Cancri e dünyaya tam 40 ışık yılı uzaklığında bulunuyor. 1 ışık yılının 9.460.800.000.000 km olduğunu düşünürsek, dev dünya ne kadar uzak olduğunu ve oraya erişmenin neredeyse imkansız olduğunu anlayabiliriz.

Editör: İsveç Gündemi