ABD'de çocuk istismarına karşı mücadele eden sivil toplum örgütlerinin (STK) çağrısı üzerine harekete geçen Apple, bazı kesimlerin güvenlik gerekçesiyle tepkisini çekse de radikal bir karara imza attı.

Şirket yaptığı açıklamada ülkede sattığı ve bulut teknolojisiyle iCloud'a yüklenmiş telefonlarında reşit olmayan yaşta çocukların uygunsuz fotoğraf, video ve verileri belirlemeye yarayan "neuralMatch" adlı yapay zekaya sahip özel bir program kullanacağını duyurdu.

Sistemin şüpheli görselleri tespit etmesi durumunda elde edilen verileri bir uzman kişiye yönlendirileceği ve bu kişinin de son incelemeyi yapacağı kaydedildi.

Apple, yapay zeka teknolojisi "neuralMatch" ile ilgili görselleri tespit edecek

"neuralMatch" adlı uygulamanın iPhone kullanıcılarının cihazlarında çocuk pornosu ve benzeri metaryeller tespit ettiği zaman, bu kişilere ait hesapların silineceği ve doğrudan Ulusal Çocuk İstismarı Merkezi'ne (NCMEC) bildirileceği açıklandı.

Apple bu uygulamaya ek olarak, iPhone'lar içerisinde mesajlaşma programları arasında çocuk istismarına yönelik ileti ve sohbetlerle ilgili bir tarama da yapacak.

Ebeveynlerin herhangi bir kötü amaç gütmeden çocuklarını banyo ve benzeri ortamlarda çektiği yarı çıplak fotoğrafların ise sistem tarafından "hedef dışı" kabul edileceği, bu yönüyle iPhone kullanıcılarının endişelenmesine gerek duymadığı bildirildi.

Uzmanlar: Apple'ın uygulaması masum insanları suçlu gösterebilir

Maryland eyaletinde bulunan Johns Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi kripto uzmanı Matthew Green, güvenlikle ilgili bazı çekincelerin altını çizerken, Apple'a ait algoritmanın kolaylıkla masum insanları suçlu gibi gösterebileceğini ve bazı kişilerin haksız yere yargıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Green, Apple'ın bu uygulamasında kişilere ait bazı mahrem bilgilerin güvenliğine ilişkin konulara dikkati çekerken, "Örneğin Çin hükümeti gelip, şu dosyaları sisteminizde taramanızı istiyoruz diye sorsa ne yapacaksınız? Apple böyle bir isteğe hayır diyebilecek mi? Umarım böyle bir şey olduğunda olumsuz yanıt verirler ancak sistem suistimale oldukça açık." diye konuştu.

Apple haricinde diğer ABD merkezli teknoloji devleri Microsoft, Google, Facebook ve diğer firmaların çocuk istismarına ilişkin görsel ve verileri uzun yıllardır takip ettiği biliniyor. Apple, son yıllarda Washington hükümeti tarafından bazı şifrelenmiş verilerin taranarak tespitine ilişkin baskıya da maruz kalmıştı.

Apple yönetimi, kişisel verilerin korunması ve çocuk istismarına ilişkin veriler arasında bir denge güdüldüğünü ve şirket politikasının bu doğrultuda ilerlediğini ifade ediyor.

Editör: İsveç Gündemi