Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir televizyon kanalı Osmanlı karşıtı bir diziyi yayına soktu. Dizi Arap basınında tartışma yarattı.

"Ateş Krallıkları" Arapça yapım Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ve Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu MBC TV'de yayımlanıyor. Mısırlı bir yazarın metnini hazırladığı, Arap oyuncuların yer aldığı dizinin başrolünü de Mısırlı bir aktör üstlendi. Yönetmenlik koltuğundaysa İnci Küpeli Kız, Hannibal Doğuyor ve İmparator filmlerinin yönetmeni İngiliz Peter Webber var.


Dizi Mısır'da Memlükler'in son günlerini ve 16. yüzyılda Osmanlı'nın kontrolüne geçişini anlatıyor. 40 milyon dolar bütçeli dizi, Suudi Arabistan ve BAE arasındaki medya mücadelesinde yeni bir perde açıyor. Tarihi, Osmanlı karşıtı bir perspektiften ele alan dizinin sloganı "Bir imparatorluk kanlı bir hukukla yönetiliyor. Bu onların laneti oldu".


Dizi Arap basınını ikiye bölmüş durumda. Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'da iktidar yanlısı medya diziye destek veriyor. Dizinin "Osmanlının kanlı tarihini, tiranlığını, tutuculuğunu, suçluluğunu ve Arap tarihini yağmalamalarını ifşa ettiğini" söylüyor.


Katar merkezli El Cezire ise internet sitesindeki haberinde "BAE Türkiye'nin tarihini çarpıtıyor" diyor. Arap dünyasına yayın yapan Resala Post'a yazan Muhammed Esad, "Bu dizi tarihin yeniden, yanlış bir şekilde üretilmesidir" diye ekliyor.


Türk dizileri Arap dünyasında büyük bir popülariteye sahip. Fakat Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Mısır'da darbeyle iktidara gelen Abdülfettah Sisi'yi tanımaması, Müslüman Kardeşler ile olan ilişkileri ve Körfez ülkelerinin ambargo uyguladığı Katar'ı desteklemesi sonucu kötüleşmişti. Osmanlıyı hedef alan dizinin yapımcısı MBC kanalı da 2018'de Türk dizilerini yayınlamayı sonlandırmıştı.

Kaynak: CNNTURK