Avrupa’ya göçün en kapsamlı belgeseli, ''Stockholm Treni'' 2015 Mayıs ayından itibaren TRT ve Diyanet TV'de yayınlamya başlayacak. Çekimlerinin 2. ayağı İsveç'te yapıldıktan sonra, Türkiye'ye dönen belgeselin yönetmeni Ahmet Üstündağ, isvecgundemi.com sitesine önemli açıklamalarda bulundu. 

Stockholm Sosyal İşler ve Din Hizmetleri Eski Müşaviri Prof. Dr. A. Bülent BALOĞLU tarafından hazırlanan ve İsveç Diyanet Vakfı’nca neşredilen ‘’Stockholm Treni’’ ve ‘’Stockholm T-Santral’’ adlı eserlerden esinlenerek yola çıkılan belgesel, göç olgusunu bütün ayrıntıları ile dikkatlere sunan en kapsamlı ‘’ilk’’ belgesel olma özelliği taşıyor.
Avrupa’ya göçün en kapsamlı belgeseli olacak yapıtı Türkiye’de büyük ses getiren ’’Yüzyılın Manşetleri’’ belgeselinin ekibi hazırlıyor. 

Dev bütçe ayrılan belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Ahmet Üstündağ, çekimlerin 4 kamera ile yapıldığını söyledi. Üstündağ, 1 araç kamerası (4K) ve hava kamerasının bulunduğunu ifade ederken, özel lensler kullanılarak çekimlerin tam kare ve Full HD yüksek çözünürlükle yapıldığını kaydetti. 


Belgeselin tümünün röportaj ve mekan ağırlıklı aktüel ve drama yönünün ön planda olduğunu söyleyen Üstündağ, görsel ve anlamsal bütünlüğü her bölümün tamamına yayarak sıkılmadan keyifle izlenecek bir yapıt ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Belgeselde özellikle kullanılması düşünülen arşiv kareleri ve yapılan çekimlerde etkili röportajlar, gelecek nesil içinde önemli bir arşiv mirası olarak hak ettiği yerde kendini muhafaza ederken yıllarca tekrar tekrar yayınlanacaktır.’’ Şeklinde konuştu. 
Belgeselde eski (dinamk)kurgu tekniğinin yanında programda anime anlatımların after efex(Çekim sonrası) çalışmalarının yanında belgesele özgü jenerik geçişlerinde bulunacağını söyleyen Üstündağ, sadece belgesel için hazırlanacak altyapı müzikleri kullanılacaktır. Sağlıktan, eğitime, çocukluktan yaşlılığa, adli işlerden, siyasete her konunun bulunacağı ve Türkiye, İsveç arasında ki dostluğu da pekiştirirken iki ülke arasında ki sorunlara da kalıcı çözümler bulmaya çalışacağız’’ diye konuştu.

4 ay süren çekimlerin 40-45 günü İsveç’te , geri kalan kısmıda Konya, Kulu, Kozanlı, Karain, Nevşehir Ürgüp,Mardin,Balıkesir,Kayseri,Erzurum,Bolu ve belgesele konu olan Türkiye’deki pek çok ilde gerçekleşti.