İsveç FIA Dünya Rallikros Şampiyonu Johan Kristoffersson ve Timmy Hansen, Kuzey Kutup Dairesi’nden sadece 60 mil uzakta, donmuş Baltık Denizi’nde evlerinde zafer için yüzleşecekler.

Yedi kez NASCAR şampiyonu Jimmie Johnson, çift F1 dünya şampiyonu Mika Hakkinen ile yarışacak ve dünya rallisinin efsane isimleri Sébastien Loeb ve Petter Solberg de kafa kafaya yarışacak.

Cumartesi günkü ROC Nations Cup’ta Hakkinen, Finlandiya Takımı GB Takımı’nı ele geçirirken uzun süredir McLaren’ın F1 takım arkadaşı David Coulthard ile karşılaşacak.

ROC Uluslar Kupası’nda Fransa Takımı adına Loeb ile birlikte yarışacak olan ve dört kez ROC Şampiyonlar Şampiyonu olan Didier Auriol ile rekor kırarak tamamlandı.

Race of Champions’ın buz üzerinde ilk kez gerçekleştirildiği etkinlik, tüm dünyada TV’de CANLI olarak yayınlanacak. Daha fazla ayrıntı için aşağıya bakın…

Bu hafta sonu yapılacak Şampiyonlar Yarışı Dünya Finali için kura çekimi yapıldı ve motor sporları tarihinin en büyük sürücülerinden bazılarını kafa kafaya yarışlarda karşı karşıya getirdi. Hepsi de İsveçli Pite Havsbad’ın kar ve buzunda yarışacak.

Kuzey Kutup Dairesi’nden sadece 60 mil uzakta, donmuş Baltık Denizi üzerinde yer alan büyüleyici pistte, Formula 1, NASCAR, Indy 500, Le Mans, WRC ve World Rallycross gibi yıldızlara ev sahipliği yapacak.

İki etkinlikte yarışacaklar: ilki, sürücülerin dünyanın en hızlı ulusu unvanı için yarışacakları takımlar halinde eşleştiği ROC Nations Cup (5 Şubat Cumartesi). Ardından, ROC Şampiyonlar Şampiyonu olmak için mücadele ettikleri bireysel Şampiyonlar Yarışı için tüm ekip kıyasıya bir mücadele verecek (6 Şubat Pazar).

Tüm aksiyon, ilk kez buz üzerinde özel olarak inşa edilmiş bir çapraz köprü içeren ROC’nin ikonik paralel pistinde gerçekleşecek. 

Yedi kez NASCAR şampiyonu Jimmie Johnson, bir başka ROC çaylağı olan çift F1 dünya şampiyonu Mika Hakkinen ile yarışırken, dünya ralli şampiyonları – son Monte Carlo rallisinin galibi – ve Petter Solberg de kafa kafaya gidecek.

Tam kadro, ROC Şampiyonlar Şampiyonu unvanını dört kez rekor kazanan 1994 Dünya Ralli Şampiyonu Didier Auriol tarafından tamamlandı. Auriol ayrıca, ROC Nations Cup’ta Team France için Loeb’e ortak olacak ve Team Nordic’ten Kristoffersson ve ‘Mr Le Mans’ Tom Kristensen’e karşı zorlu bir ilk maçla karşı karşıya kalacak.

Auriol, “Race of Champions’ta yarışmaktan her zaman zevk almışımdır. Sébastien ile Fransa’yı temsil etmek çok eğlenceli olacak. Geçen Eylül’de bir DS3 WRC aracıyla Rally Del Ticino’yu yaptım ama çok sık rekabet etmiyorum, umarım onun için ROC Nations Cup’ta bir handikap olmam! Bireysel Şampiyonlar Yarışı’na gelince, onu dört kez kazandım ama belki Sébastien bu yıl dördüncü galibiyetini alabilir, böylece tüm zamanların ROC rekoru için berabere kalırız.”

Bireysel Şampiyonlar Yarışı için Pite Havsbad Group Yönetim Kurulu Başkanı Tobias Lindfors ve Pite Havsbad Group CEO’su Kristoffer Lundström tarafından gerçekleştirilen kura çekimi, sahayı ikiye bölüyor. Bir yarısında uluslararası yarış pilotları; diğer tarafta ise ralli sürücüleri ve arazi sürüşü konusunda daha fazla deneyime sahip olanlar yer alıyor. Çekilişin her yarısının kazananları Büyük Final’de buluşacak.

Kar ve buz üzerindeki pist koşulları havaya bağlı olarak hızla değişebileceğinden, ROC’nin geleneksel grup aşaması gerçekleşmeyecek çünkü çoğu zaman en hızlı turların geri sayımını gerektiren sorunlarla sonuçlanıyor. Bunun yerine 2022 ROC Dünya Finalindeki etkinliklerde düz eleme sistemi kullanılacak.

ROC Nations Cup Kurası (5 Şubat Cumartesi)

1. tur

LATİN AMERİKA Takımı (Helio Castroneves ve Benito Guerra)

 ALMANYA Takımı (Sebastian Vettel ve Mick Schumacher)

eROC ALL STARS Takımı (Perşembe günkü eROC finalinden ilk ikisi)

Çeyrek finaller

LATİN AMERİKA Takımı veya ABD Takımı

ALMANYA Takımı veya eROC ALL STARS Takımı

FİNLANDİYA Takımı (Mika Hakkinen ve Valtteri Bottas)

GB Takımı (David Coulthard ve Jamie Chadwick)

NORDIC Takımı (Tom Kristensen ve Johan Kristoffersson)

Takım İSVEÇ (Mattias Ekström ve Timmy Hansen)

NORVEÇ Takımı (Peter Solberg ve Oliver Solberg)

Şampiyonlar Yarışı Kurası (6 Şubat Pazar)

1. tur

Colton HERTA ve Helio CASTRONEVES

Jamie CHADWICK ve Mick SCHUMACHER

Son 16

HERTA veya CASTRONEVES v CHADWICK veya SCHUMACHER

Sebastian VETTEL – Valtteri BOTTAS

Jimmie JOHNSON ve Mika HAKKENEN

Tom KRISTENSEN – David COULTHARD

Benito GUERRA – Oliver SOLBERG

Sébastien LOEB – Petter SOLBERG

Johan KRISTOFFERSSON ve Timmy HANSEN

Didier AURIOL ve Mattias EKSTRÖM

Şampiyonlar Yarışı, 2010 yılında Tesla’nın görünümüne sahip elektrikli yarış arabalarının yer aldığı ilk büyük bir yarıştı. Şimdi ROC, bu yılki etkinliği, elektrikli ve fosil içermeyen biyoyakıtla çalışan otomobillere geçiş yaparak yarış ekipmanlarında yeni bir dönem başlatmak için kullanıyor. Bu yılki güçlü makine yelpazesi, 250kW güç ve 510 Nm’ye kadar tork üreten elektrikli bir ralli kros otomobil olan FIA RX2e’yi ve çarpıcı elektrikli FC1-X’i içeriyor. Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, off-road Polaris RZR PRO XP’nin yanında yer alacak ve SuperCar Lite’lar bu sefer %100 fosilsiz biyoyakıtla güçlendirilmiş ROC’ye geri dönecek.

Didier Auriol, Fransız markası GCK Exclusiv-e’nin elçisi olarak katılacak ve her iki günde de özel bir vintage sergisinde yeni Lancia Delta Evo-e R’nin pilotluğunu yapacak. Bu sınırlı sayıdaki proje, WRC tarihinin en başarılı yarış arabalarından biri olan, 46 zafer elde eden ve markalar şampiyonasını altı kez rekor kazanan efsanevi Lancia Delta Integrale’ye uyarlanmış bir elektrikli güç aktarma mekanizması ve diğer malzemeleri ve mühendisliği içeriyor.

ROC Başkanı Fredrik Johnsson, “Bu modernize edilmiş Lancia, bu yılki ROC’de yapılacak mükemmel bir ürün” dedi. “30 yıl önce etkinliğimizi başlattığımızda bu otomobil ralliye hakimdi ve şimdi hem otomobil hem de yarış, motor sporlarındaki önemli sürdürülebilirlik konusunu ilerletmek için yeniden keşfediliyor.”

2022 Race Of Champions Dünya Finalinde yarışan sürücüler

Sebastian Vettel – dört kez F1 Dünya Şampiyonu

Mick Schumacher – FIA F2 ve F3 Şampiyonu

Jimmie Johnson – yedi kez NASCAR Kupası Şampiyonu

Mika Hakkinen – çift F1 Dünya Şampiyonu

Valtteri Bottas – 10 F1 Grand Prix kazananı

Sébastien Loeb – dokuz kez Dünya Ralli Şampiyonu

Tom Kristensen – dokuz kez Le Mans 24 Saat kazananı

Johan Kristoffersson – dört kez FIA Dünya Rallikros Şampiyonu

Petter Solberg – FIA World Rally ve World Rallycross Şampiyonu

Oliver Solberg – yükselen WRC yıldızı

Mattias Ekström – çift DTM Şampiyonu ve Dünya Rallikros Şampiyonu

Helio Castroneves – dört kez Indy 500 Birincisi

Colton Herta – en genç IndyCar Serisi yarış galibi

Didier Auriol – dört kez ROC Şampiyonlar Şampiyonu

Benito Guerra – hüküm süren ROC Şampiyonlar Şampiyonu

Timmy Hansen – FIA Dünya Rallikros Şampiyonu

David Coulthard – 13 F1 Grand Prix kazananı

Jamie Chadwick – çift W Serisi Şampiyonu

Editör: İsveç Gündemi