İsveç doğumlu Mardin kökenli olan futbolcu Jimmy Durmaz İsveç’i çok sevdiğini ancak İsveç’te yükselen aşırı sağdan ve yabancı düşmanlığından korktuğunu dile getirdi.

İsveç seçim sürecinde ülkenin siyah ve beyaz kadar keskin bir ayrılık yaşadığını ifade eden Durmaz, ilk kez İsveç’te bu seçim sonrasında korku yaşadığını ve insanların da olacaklardan endişeli olduğunu kaydetti.

2018 Dünya Kupasında tehditler aldı
Bu yıl Rusya’da gerçekleşen 2018 FIFA Dünya Kupası’nda İsveç Almanya’ya 2-1 yenildi.

Almanya, İsveç’i son dakikada frikik golüyle 2-1 mağlup etmişti. Frikik faulüne neden olan Jimmy Durmaz, maç sonrasında sosyal medyada adeta linç edildi.

Durmaz’a sosyal medya üzerinden ırkçı söylem ve ölüm tehditleri içeren 3 bine yakın yorum yapıldı. Yorumlardan biri de “Blatte” idi. “Blatte” kelimesi İsveççe’de esmer yabancılara yönelik bir hakaret. Yanı sıra Durmaz’a; ‘Arap şeytanı’, ‘terörist’, ‘Taliban’ da denildi. Durmaz ırkçılara karşı İsveçli olduğunu ve İsveç için oynamaktan gurur duyduğunu ifade etti. Hiçbir ırkçının bu gururu mahvetmesine de izin vermeyeceğini söyledi.

Irkçı söylemlerde bulunanlara ise en büyük tepki İsveç milli takım oyuncularından geldi. Takım arkadaşları Durmaz’a sahip çıkarak Durmaz’ın her zaman en iyisini yapmaya çalıştığını ve bir şansızlık yaşadığını ifade ettiler.

“Bu saldırılara alışkınım”
Olaylar sonrasında Jimmy Durmaz’ın bu saldırılara alışkın olduğunu ve hayatı boyunca bu yorumları duyduğunu ifade etmesi ise başlı başlına ırkçılığın normal karşılanışını ve ırkçılığa uğrayanların maalesef defalarca bu saldırılara maruz kaldığını ortaya çıkarıyor.

“Umarım bir gün tekrar Türkiye liginde oynarım”
Kariyerinin ilk dönemlerinde Gençlerbirliği’nde de oynayan Durmaz, daha sonra dünyada çeşitli başarılı futbol kulüplerinde de top koşturdu. Geçtiğimiz günlerde İsveç-Türkiye maçında da İsveç için forma giyen Durmaz maç sonrasında Türkiye ligini özlediğini ifade etti ve Türkiye liginde tekrar oynamak istediğini dile getirdi.

Editör: İsveç Gündemi