Türkiye Milli Futbol Takımı, üçüncü olduğu EURO 2008’den bu yana tüm büyük turnuvaları kaçırdı ve en son EURO 2016’ya katıldı ancak kampta çıkan 'prim krizi' nedeniyle kamuoyunun tepkisine yol açmıştı.

Takımın başına getirilen Rumen Teknik Direktör Mircea Lucescu’nun kurduğu genç kadro, İsveç karşısında sergilediği istekli oyunuyla futbolseverleri yeniden ümitlendirdi.

Ancak ortaya ilginç bir tablo çıktı. Sahaya çıkan ilk 11’in 6’sı Avrupa’da doğmuş oyunculardan oluşuyordu. Yedek oyuncular arasından oyuna sonradan giren ve galibiyete büyük katkı sağlayan Emre Akbaba, Serdar Gürler ve Yunus Mallı da futbolla Avrupa’da tanıştı.

Milli takımın 24 oyunculuk geniş kadrosunda toplam 12 Milli futbolcu Avrupa ülkelerinin alt yapı takımlarından çıkması dikkat çekti.

Türkiye'nin, Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetmesinin ardından Teknik Direktör Mircea Lucescu ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yöneticileri, milli takım için yeni bir yapılanmaya gidileceğini açıklamıştı. Ancak Türkiye'nin şu an yürüttüğü stratejiye ve son kadrosuna bakılırsa, yurt dışında doğan Türkleri takıma kazandırmaktan başka bir gelişme ortaya çıkmıyor.

Köln Spor Akademisi'nden mezun olan Teknik Direktör Yılmaz Vural ise, yaklaşık 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'dan dünya çapında çok sayıda Türk kökenli futbolcu yetişirken, 80 milyonluk Türkiye'den dünya çapında oyuncunun çıkmamasının temel sebebinin altyapı eğitimi olduğunu söyledi.

Türkiye'de oldukça tartışılan futbolcu yetişmeme konusunda, milli takımda Avrupa'dan gelen oyuncuların sayısının giderek artması, Türk futbolunun altyapı sorunu çektiği tezini güçlendiriyor.

euronews

Editör: İsveç Gündemi