Kariyerine başladığı günden beri attığı gollerle futbol tarihine ismini yazdıran Zlatan İbrahimoviç geçen hafta İngiltere lig kupasının sahibi oldu. Menajerinin “Mars’a bile gitse başarılı olur” dediği futbolcunun hayat hikâyesine göz atmaya ne dersiniz?

Pazar günü Southampton’ı 3-2 yenen Manchester United, İngiltere Lig Kupası’nı müzesine götürdü. Menajer Mino Raiola maçta 2 gol atan futbolcusu için “Mars’a gitse orada da başarılı olur” açıklaması yaptı. Raiola’nın bahsettiği futbolcu Zlatan İbrahimoviç’ten başkası değil. Tanrı’nın jeneriklik goller atsın diye yeryüzüne indirdiği İbrakadabra, 36 yaşında olmasına rağmen koleksiyonuna birer birer kupa eklemeye devam ediyor. İsveç Dil Kurumu adından esinlenerek onun için “Zlatenera” kelimesini üretti. “Bir yere hükmetmek, hâkim olmak, baskın kuvvet” anlamına gelen Zlatanera bugünlere kolay gelmedi.

18 YAŞINDA DÜNYANIN EN GÜZEL GOLÜNÜ ATTI 

Tarihler 22 Ağustos 2004’ü gösteriyordu. Amsterdam Arena’da Ajax ile NAC Breda maçında atılan gol bir anda bütün dünyanın diline dolandı. Ajax’ın 9 numaralı forveti ceza yayının üzerinde önüne geleni çalımlayıp ceza sahasına giriyor ama durmak bilmeyen çalımlara devam ediyordu. Sonunda karşısına çıkan kaleciyi de bakkala gönderdikten sonra topu boş kaleye yuvarlıyordu. Uzun boylu olmasına rağmen bileklerine bu kadar iyi hâkim olan 18 yaşındaki futbolcu bir anda adını futbolun altın sayfalarına yazdırıyordu.  

BABASI BOSNALI ANNESİ HIRVAT

1977’de Bosnalı Müslüman Sefik İbrahimoviç kendine yeni bir dünya kurmak için İsveç’e göç etmeye karar verdi. İsveç’e giderken Hırvat Jurka Graviç’le yolları kesişti. Oracıkta tanışan çift sonraki günlerde görüşmeye devam etti. Sonunda evlenmeye karar verdiler. İbrahimoviç ailesi 1981 yılına gelindiğinde mutlulukları bir kat daha artıyordu. İbrahimoviç ailesinin mutluluk nedeni Zlatan’ın dünyaya gelmesinden başka bir şey değildi. Zlatan 6 yaşına girdiğinde babası hediye olarak ona krampon aldı. Malmö’de futbola başlayan Zlatan’ın bir maçta sergilediği performans kulaktan kulağa yayılıyordu. Takımı 4-0 gerideyken oyuna giren Zlatan, ikinci yarıda 8 gol birden atıyordu. O ise futbolda gelecek görmediği için 15 yaşında rıhtımda çalışmaya başladı. Malmö’deki hocası ısrarla onun futbola dönmesini istiyordu. Liseyi dereceyle bitiren Zlatan ısrarlara dayanamayarak futbola dönüş yaptı.

AMSTERDAM'IN YOLUNU TUTTU

1996 yılında Malmö ile sözleşme imzalayan Zlatan, sonrasındaysa Arsenal’le antrenmanlara çıkmaya başladı. Ancak Malmö’yle Arsenal anlaşamayınca transfer yattı. Sonra devreye Hollanda’nın futbolcu fabrikası olarak bilinen Ajax devreye girdi ve 8 milyon euro bedelle Zlatan Amsterdam’ın yolunu tutuyordu. 22 Ağustos’ta NAC Breda’ya attığı gol onu bir anda Avrupa piyasasının zirvesine çıkardı. Aynı takımdaki arkadaşı Van der Vaart’ı bilerek sakatladıktan sonra Zlatan için Ajax defteri kapanıyordu. İtalyan devi Juve devreye giriyor ve 16 milyona Zlatan’ı Torino’ya getiriyordu. O yıl Juve’de harikalar yaratan David Trezeguet bir anda sakatlanınca Zlatan’a gün doğdu. İlk 11’de çıktığı maçlarda 16 gol bulan Zlatan bir anda Real Madrid’in radarına girdi. 70 milyon euro teklif yapılsa da Juve bunu kabul etmedi. 2006 yılında Juventus ülkedeki şike operasyonuyla Serie B’ye düşürülünce Zlatan da 24 milyon euroya İnter’in yolunu tuttu.

38 MAÇTA 26 GOL ATTI

İnter’de harika dört sene geçiren İbra’ya teklif üstüne teklif geliyordu. Samuel Eto’o ile sorun yaşayan Barcelona onun yerine İbra’yı düşünüyordu. Ve sonunda 46 milyon + Eto’o karşılığında Camp Nou’nun yolunu tuttu. O yıl Barcelona’nın başında Pep Guardiola vardı. Zlatan goller ve asistler yapmasına rağmen bir türlü Pep’in gözüne girmiyordu. Messi, Xavi, İniesta’lı Barcelona Avrupa’yı kasıp kavuruyor ama İbra bir türlü göze girmiyordu. Sonunda Milan’a kiralık verildi. Burada 32 maçta 28 gol atınca yeniden transfer borsasının tepesinde yer buldu. 20 milyon euro bedelle Paris’in yolunu tuttu. İbra’nın bonservisine toplamda 180 milyon euro ödenince dünyanın en pahalı futbolcu unvanına sahip oldu. 180 maçta 150 gol atan İbra’nın bundan sonraki yıllarda Çin’e giderek bol sıfırlı bir kontrata imza atacağı konuşuldu. Adı ülkemizde Galatasaray’la da anılsa transferi capslerle sınırlı kaldı. 35 yaşına giren İbra yeni bir maceraya adım atarak Manchester United’a transfer oldu. ManU’da ilk kupasını kazanan İbra, bu önemli maça 2 gol sığdırdı. Orhan Veli’nin “35 Yaş” şiirine isyan edercesine gollerini sıralamaya devam eden İbra, 38 maçta 26 gol attı. İbra böyle devam ederse önümüzdeki yıl da Düşler Tiyatrosu’nda en güzel gollerini atmaya devam edecek.


Editör: İsveç Gündemi