İngiltere milli futbol takımının, penaltıları kaçırdığı için ırkçı saldırılara hedef olan siyahi oyuncuları Marcus Rashford, Jadon Sancho ve Bukayo Saka'ya destek büyüyor.

Ülkenin üst düzey yöneticileri de futbolculara destek veren ve ırkçı tacizleri kınayan mesajlar yayınladı. Başbakan Johnson yayınladığı sosyal medya mesajında "İngiltere takımının kahramanları övülmeyi hakediyor, sosyal medyadan ırkçı tacizleri değil. Bu korkunç tacizi yapanlar kendilerinden utanmalıdır" diye yazdı.

İçişleri Bakanı Priti Patel de yine sosyal medya üzerinden bir paylaşımda bulunarak "Bu yaz bu ülkeye çok şey veren İngiliz oyuncuların sosyal medyada ırkçı saldırılara maruz kalmasını tiksindirici buluyorum" ifadesini kullandı.

"Tamamen ikiyüzlülük"

Ancak hem Johnson hem de Patel'in mesajları alkış toplamaktan çok tepki çekti ve paylaşımları "tamamen ikiyüzlülük" şeklinde tanımlandı.

İngiltere milli takımının defans oyuncusu Tyrone Mings, hükümeti ırkçılığa karşı yeterine güçlü durmamakla ve futbol karşılaşmaları öncesinde 'siyahların hayatı önemlidir' mesajını vurgulamak için yapılan diz çökme hareketini desteklememekle eleştirdi.

Mings, İçişleri Bakanı Patel'in mesajına doğrudan tepki gösterdiği paylaşımında "Turnuvanın başında bizim ırkçılık karşıtı mesajımızı "İşaret Siyaseti" olarak tanımlayıp ateşi körükledikten sonra mücadele ettiğimiz şeyin başımıza gelmesi üzerine tiksindirici bulmuş gibi davranamazsınız" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere'nin Hırvatistan'la karşı karşı geldiği Euro 2020 şampiyonasının açılış maçında yapılan diz çökme eylemini "İşaret Siyaseti" olarak tanımlamış ve "Bu tür işaret siyaseti yapanları desteklemiyorum" dye konuşmuştu. Patel ayrıca taraftarların bu hareketi yuhalamaya hakkı olduğunu yönünde görüş bildirmişti.

Taraftarların diz çökme protestosunu yuhalamasına ilişkin ilk etapta tepki vermeyen Başbakan Johnson ise daha sonra yapılan eleştiriler karşısında İngiliz taraftarlardan yuhalama yapmamalarını istedi.

Marcus Rashford'dan kaçırdığı penaltı için duygu dolu özür mesajı

Adını futbol kariyerinin yanı sıra Covid-19 kısıtlamalarında okulların kapalı olması nedeniyle bedava yemek imkanından yoksun kalan çocuklara yönelik destek kampanyası ile dünyaya duyuran ve asalet ünvanına layık görülen milli takım oyuncusu Marcus Rashford da yaşananlara ilişkin sosyal medyadan uzun bir mesaj paylaştı.

Rüyasında bile penaltı atarken o gün takımının ona en çok ihtiyaç duyduğu anda atamadığı için çok üzgün olduğunu belirten Rashford, futbol performansıyla ile ilgili her türlü eleştiriye açık olduğunu ancak kim olduğuna ve nereden geldiğine dair hiçbir zaman özür dilemeyeceğini dile getirdi.

İngiliz futbol takımı kaptanı Harry Kane de sosyal medya paylaşımında ırkçı saldırılara maruz kalan takım arkadaşlarının bu tür saldırıları haketmediğini belirterek "Eğer birini sosyal medyadan taciz ediyorsanız siz İngilitere'nin taraftarı değilsiniz, sizi istemiyoruz" diye yazdı.

İngiltere Futbol Federasyonu da futbolculara yönelik ırkçı saldırıları sert şekilde kınamıştı.

Holiganlar sahnede

Irkçı tartışmaların yanı sıra şampiyona finaline damgasını vuran bir diğer olay da futbol fanatiklerinin stadyuma zorla girmeye çalışmasıyla yaşandı.

Maça bileti olmayan binlerce İngiliz taraftar maçın oynandığı Wembley Stadyumu'nun güvenlik bariyerlerini aşarak içeri girmek istedi. Çoğu alkollü olan holiganlar stadyumun etrafını savaş alanına çevirdi, o esnada hırsızlık, bıçakla tehdit ve cinsel taciz olaylarının meydana geldiği bildirildi. Polis en az 45 kişiyi gözaltına aldı.

İngiltere Futbol Federasyonu hem ırkçılık hem de holiganlığı eleştirerek bu tür davranışların ülkenin diğer önemli futbol turnuvalarında ev sahibi olmak için yaptığı başvuruları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

İngiltere ve İrlanda 2030 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için ortak başvuruda bulunmuştu.

Editör: İsveç Gündemi