EKONOMİ

Sözde iklim mücadelesi veren İsveç'in bankaları Arktik petrolüne 97 milyar kron yatırım yapıyor

Aslında, Aftonbladet ve Fair Finance Guide tarafından yapılan bir incelemeye göre, Kuzey Kutbu'nda petrol arayan şirketlere 97 milyar SEK yatırım yapıyorlar.

Greenpeace Norveç başkanı Frode Pleym, "Kuzey Kutbu'ndaki petrol çıkarımını finanse etmek, ateşe benzin dökmek gibidir" diyor.

Uyarı, bu yılın Eylül ayında Norveç Kutup Enstitüsü'nden geldi.

Svalbard'daki buzullar her zamankinden daha hızlı eriyor. Yalnızca bu yıl, ortalama yarım metre derinliklerini kaybettiler.

Araştırma dünyasında çok az kişi şaşırdı. Dünyanın hiçbir yerinde iklim değişikliği Kuzey Kutbu'ndan daha hızlı ilerlemiyor.

12 Aralık 2015'te Paris'te iklim anlaşması imzalandı. Dünya ülkeleri, sıcaklık artışını 1,5 derecenin çok altında ve iki derecenin altında tutma konusunda anlaştılar.

Sonraki bahar, Norveç kıta sahanlığı çerçevesinde, Barents Denizi'nin daha kuzeyinde petrol sondajı için tamamen yeni bir alan açtı. On üç şirket, orada teçhizat almak ve aramaya başlamak için lisans aldı. Bu bölgede devam eden yoğun petrol avı için başlangıç ​​atışıydı.

Araştırmacılara göre dünya, iklim krizinin en kötü sonuçlarından kaçınmak isteniyorsa, yakabileceğimizden çok daha fazla fosil yakıt bulmak ve şimdi petrol avına yönelik eleştir artıyor.

Norveç Greenpeace başkanı Frode Pleym, "içinde bulunduğumuz durumda daha fazla petrol için sondaj yapmak anlaşılmaz bir şekilde sorumsuzca ve bunu Kuzey Kutbu'nda bunu yapmak suç teşkil ediyor" yorumu yaptı.

Milyarlarca bahis

Aftonbladet araştırmasını derinleştirmek için, İsveç bankalarının petrol avının finansmanına ne ölçüde dahil olduğunu incelemek için İsveçli Tüketiciler tarafından yürütülen Adil Finans Kılavuzu'ndan yardım istedi.

Tüm büyük İsveç bankaları, açık politika metinlerinde, başlıca finansal oyuncular olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmanın ve iklim hedeflerine ulaşmak için gereken yeşil geçişi sağlamanın önemi hakkında konuşuyorlar.

Ancak, yedi büyük bankanın Kuzey Kutbu'nda petrol çıkarmak için lisans çıkardığı veya satın alan 40 fosil yakıt şirketiyle bağlantılarının taranmasının ardından, farklı bir tablo ortaya çıkıyor.

Bankalar birlikte petrol şirketlerine yaklaşık 12 milyar kron yatırım yapıyor. Buna ek olarak, krediler ve diğer mali destekler ile petrol şirketlerine 85 milyar kronun biraz üzerinde ek katkı sağladığı ortaya çıktı.

"Çok kötü tekerlemeler"

Bu, büyük İsveç bankalarının Kuzey Kutbu petrolüne bağlı şirketlere toplam 97 milyar SEK yatırım yaptığı anlamına geliyor. Bu rakam her İsveçli için 9.500 SEK'e tekabül ediyor.

Bankalar aleyhine bir çağrı başlatan Fair Finance Guide uzmanı Jakob König, "Banka gizliliği nedeniyle, kredilerinde tam bir şeffaflığa sahip değiliz, ancak ortaya çıkarabildiklerimiz yeterince ciddi" dedi.

Petrol şirketlerinin finansmanı dikkat çekici.

König, "Uygulamada bu, İsveçli banka müşterilerinin farkında olmadan Kuzey Kutbu'nun sürekli olarak sömürülmesini mümkün kıldığı anlamına gelir. Bence birçok banka müşterisi bu konuda çok üzgün ve bu bankaların iklim vaatleriyle çok kafiyeli" dedi.

Lundin petrol arıyor

İsveç bankalarının en büyük borçlusu 41 milyar SEK ile Norveç petrol şirketi Aker BP'dir.

İsveç Lundin Energy 25 milyar SEK ile ikinci sırada yer alıyor.

Şirket daha önce Lundin Petroleum olarak adlandırılıyordu ve birkaç yıldır Sudan'daki uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle soruşturma altında tutuldu. Geçtiğimiz yaz savcı, üst düzey temsilciler aleyhinde kovuşturma için yeterli gerekçeler olduğunu duyurdu. Bugün Barents Denizi'nde test sondajı yapılıyor.

Henüz büyük bir buluş yapılmamış olmasına rağmen Lundin, Ekim ayında Norveç şirketi aracılığıyla bölgede 1,1 milyar SEK karşılığında ilave petrol varlıkları satın aldı.

Petrol şirketleri temizlendi

SEB, 32 milyar SEK kredi ile petrol şirketlerinin en büyük finansörüdür. Nordea, Danske Bank ve Swedbank'ın da büyük kredileri var.

Frode Pleym, İsveç bankalarının petrol finansmanına sert tepki veriyor.

"Bankaların bir sürdürülebilirlik politikası olduğunu varsayıyorum. Bu gibi durumlarda yazdığı kağıda değmez" diyor.

Diğer büyük bankaların aksine, Handelsbanken, Skandia ve Länsförsäkringar petrol şirketlerine herhangi bir kredi vermedi ve sadece küçük yatırımları var.

"Benzin yanıyor"

Norveç Greenpeace, çevre örgütü Natur og Ungdom ile birlikte, Paris Anlaşması ve Norveç çevre mevzuatındaki vaatlerini ihlal ettiğine inandıkları Norveç devletine dava açtı.

Kasım ayında dava Yargıtay'a götürüldü.

Greenpeace'teki Frode Pleym, Norveç devletinin Kuzey Kutbu'ndaki petrol avı dediği şeye bir son vermeyi umuyor. İsveçli bankaların gelecekte çok daha fazla sorumluluk almasını talep ediyor.

Greenpeace'teki Frode Pleym, "Ahlaksız petrol şirketlerine tezahürat yapmaya devam etmek mi istiyorlar yoksa iklimin sorumluluğunu almaya mı başlamak istiyorlar? Dünya, Paris'in iklim hedeflerine ulaşabilir, ancak Kuzey Kutbu'ndaki petrol çıkarımını finanse etmek tam tersidir. Ateşe benzin dökmek gibi" ifadelerle sert tepki verdi.

Dipnot: İşte Adil Finans Kılavuzları'nın bankaların petrol finansmanına itirazına bağlantı.

Kuzey Kutbu'ndaki büyük bankaların petrole yatırdığı para milyar SEK bazında.

SEB
kredi 32,2
yatırımlar 1.6

Nordea
kredi 24.9
yatırımlar 2.8

Danske Bank
kredi 16.9
yatırımlar 2.9

Swedbank
kredi 11.2
yatırımlar 3,5

Länsförsäkringar
kredi 0
yatırımlar 0,5

Handelsbanken
kredi 0
yatırımlar 0,4

Skandia
kredi 0
yatırımlar 0.1

Rakamlar 30 Haziran 2020 itibariyle ve milyarlarca kron olarak verilmiştir.

Dipnot: Yatırımlar, 2020'nin ilk yarısının sonunda şirketlerin hisselerindeki holdinglere atıfta bulunmaktadır. Krediler ve finansman, borç verme ve diğer finansman hizmetlerini (esas olarak tahvil ihracı) ifade etmektedir. Yalnızca 30 Haziran 2020 itibariyle ödenmemiş krediler ve tahviller sonuca dahil edilmiştir.

İşte Kuzey Kutbu'ndaki 40 petrol şirketi

Kuzey Kutbu'nda petrol çıkarmak için bir lisans çıkaran veya satın alan 40 şirketin listesi:

Aker BP
Alltech Group
Arcticshelfneftegaz
Bashneft
Bharat Petoleum
BP
Capricorn
Centrica
CNOOC
CNPC
Concedo
Conocophillips
DEA
DNO
ENI
Equinor (tidigare STATOIL)
Exxonmobil
Gazprom
Hilcorp Energy
Idemitsu
Indian Oil
Lukoil
Lundin Energy
Novatek
Oil and Natural Gas Coroporation
Oil India
Oil Search
OMV
Petoro
Petrovietnam
PGNIG
Repsol
Rosneft
Silk Road Fund
Spirit Energy
Total
Vår Energi
Wintershall DEA
Yargeo
Zarubezhneft

Dipnot: Şirketlerin listesi, İklim Değişikliği Bankacılığı raporundan ve Kuzey Kutbu'nun Norveç bölümünde üretim lisanslarının tahsisine ilişkin bilgilerden alınmıştır.