Peki Twitter ve Facebook gibi sitelere alternatif olmak isteyen bu sosyal platformu kimler, hangi sebepten kullanıyor?

Amazon, Parler'in barındırma hizmetini iptal ediyor

AWS şirketi ile Parler'e barındırma hizmeti sağlayan Amazon, uygulamayla ilgili bu hizmetlerini bugün askıya alacağını açıkladı. Amazon Web Services, Parler’ın web sitesinde paylaşılan şiddet içeriklerindeki artış nedeniyle hizmet şartlarını ihlal ettiğini söyledi.

Kongre baskın planının yapıldığı sosyal medya platformu olduğu düşünülen Parler uygulaması, hem Apple'in uygulama mağazası App Store hem de Google Play Store'dan kaldırılmıştı.

Parler uygulaması, cumartesi günü App Store'da en çok indirilen aplikasyondu.

BuzzFeed News’te yer alan bilgiye göre, Amazon tarafından Parler'a gönderilen e-postada, "Parler, hizmet şartlarımıza uyamadığından ve kamu güvenliği açısından gerçek bir risk teşkil ettiğinden, Parler’ın hesabını 10 ocak Pazar 23:59 itibariyle askıya almayı planlıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Parler'in kurucu: Bize zarar vermek için teknoloji devleri koordineli hareket etti

Parler'in kurucusu John Matz, Amazon'un kararına ilişkin, "Sosyal ağımız bir hafta boyunca erişim sorunu olabilir. Hızlı bir şekilde yeni bir tedarikçi bulmak için her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Matz açıklamasının devamında, "Amazon, Google ve Apple şirketleri, Başkan Trump'ın bütün teknoloji şirketleri tarafından dışlanmasının ardından, bize zarar vermek için koordineli bir şekilde hareket ettiler" iddiasında bulundu.

Parler sosyal platformunu kimler niçin kullanıyor?

Twitter'ın Donald Trump'ın hesabını kalıcı olarak askıya alma kararının ardından, çok sayıda Trump destekçisi Parler platformuna geçti.

"Aşırı sağcıların Twitter'i" olarak nitelen bu uygulama Ağustos 2018'de hizmete girdi.

Kendini bir "özgürlükçü" olarak tanıtan John Matze, ana akım sosyal platformlara bir alternatif oluşturma ve "gerçek ifade özgürlüğünü" desteklemek için Parler'i kurduğunu ifade etti.

Programcılar kendi sosyal platformlarında sadece iki önemli kurala çekiyor: Suç teşkil eden paylaşımlar ile spamlara izin verilmiyor.

Ancak Parler, dezenformasyon ve nefret söylemine karşı müdahalede bulunmadığı için öncelikli olarak aşırı sağcı gruplar tarafından kullanılıyor.

Cumhuriyetçi kanadından önemli isimler hesap açtı

ABD'deki başkanlık seçimi döneminde Parler'in kullanıcıları 4,5 milyondan 8 milyona çıktı.

Son zamanlarda Cumhuriyetçi parlamenterler de dahil olmak üzere daha geleneksel muhafazakar kesim de bu uygulamaya yöneldi. Trump'ın Parler hesabı olmasa da, avukatı Rudy Giuliani, Fox News'den siyasi yorumcu Sean Hannity ve Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Ted Cruz gibi önemli isimler hesaplar açıtı.

Parler, Fransızcada "konuşmak" anlamına geliyor.

Editör: İsveç Gündemi