İnternet Vakfı'nın internet uzmanı Måns Jonasson, verilerin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Bu yılki araştırmada, 12-19 yaş arası çocukların yüzde 17'si, son on iki ay içinde çevrimiçi nefrete veya olumsuz yorumlara maruz kaldıklarını belirtti. Geçen yıl bu rakam yüzde 9'du.

Måns Jonasson, "Çevrimiçi nefret sadece bir yılda neredeyse iki katına çıktı ve çevrimiçi çocukların savunmasızlığı artıyor, bence bu şaşırtıcı" diyerek tehlikenin her geçen gün büyüdüğüne işaret etti.

Jonasson, artışın neden olabileceği sorusuna yanıt vermek zor.

"Bununla ilgili elimizde veri yok. Ancak teorik olarak, çevrimiçi kötüye kullanımın ne olduğu konusundaki farkındalık artmış olabilir" dedi.

Birçok ebeveyn fakında değil

Çocukların yüzde 17'si geçtiğimiz yıl çevrimiçi nefrete veya olumsuz yorumlara maruz kaldıklarını söylerken, ebeveynlerin yalnızca yüzde 8'i çocuklarının maruz kaldığı durumun farkında olduğu yanıtını verdi.

Jonasson, "Anketimiz, çocukların sosyal medyaya erişimleri olmadığında kendilerini dışlanmış hissettiklerini gösteriyor. Çocukların, ekran başında geçirdikleri zamanı kaybetme korkusuyla maruz kaldıklarını ebeveynlerine söylemediklerini hayal edebiliyorum" yorumu yaptı.

Ayrıca, ebeveynlerin okulda durumun nasıl olduğunu sormak için çok zaman harcayabileceğini, ancak internet konusunda çocuklarının nasıl vakit geçirdiğini sormayı unuttuğunu belirtiyor.

Uzmanlar büyük veri sızıntısı sonrası sosyal medya şifrelerinin değiştirilmesini öneriyor Uzmanlar büyük veri sızıntısı sonrası sosyal medya şifrelerinin değiştirilmesini öneriyor

Uzman, "Ebeveynler, internette olanları çocuklarla doğal sohbete dahil etmeye çalışabilirler. Bugün internet ortamında neler yaptığını sorun, tıpkı sınıfta ne yaptığını sorduğunuz gibi".

Tehlikeli, ancak yeni bir fenomen değil

İnternet araştırmacısı ve eğitim çalışmalarında doçent olan Elza Dunkels, ihlalleri çevrimiçi olarak ölçmenin zor olduğunu ve bu nedenle geçen yıl rakamların kesin arttığını söylemenin zor olduğunu belirtti.

Dunkels, "Bu tehlikeli, ancak yeni bir fenomen değil. İhlaller gerçek hayatta da olur ve bütüncül yaklaşılması gereken bir durumdur. Çocuklar için internetteki istismar genellikle okulda yaşananların bir devamıdır" dedi.

Elza Dunkels, çocukların maruz kaldıklarını ebeveynlerine söylememesinin de yeni olmadığını belirterek: "Anne babalara söylenmeyen klasik bir sorundur. Bazı çocuklar maruz kalmanın utanç verici olduğunu düşünür ve bazıları alarmı verirlerse durumun daha da kötüleşeceğinden korkar" dedi.

Editör: İsveç Gündemi