Komisyon 2020'nin sonlarında görüntü paylaşma platformunda çocuklara ait kişisel verilerin nasıl ele alındığına dair bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma Mayıs 2018'de yürürlüğe giren Avrupa Birliği (AB) Genel Veri Koruma Düzenlemesi uyarınca yürütülüyordu. 

Çocukların korunmasız kişiler olarak değerlendirilmesini bekleyen ve veri koruma haklarının korunmasından şirketin sorumlu olduğu esasından hareket eden soruşturmanın odağında Instagram profilinin "uygunluğu" ve hesap ayarları yer alıyordu.

AB Genel Veri Koruma Düzenlemesi, düzenleyici kurumlara ihlal durumunda ceza verme yetkisi tanıyor. Instagram'ın sahibi olan Meta'nın Avrupa merkezinin İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunması sebebiyle konu İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun yetki alanına giriyor.

Instagram: Özellikleri güncelledik

İrlanda kamu yayıncısı RTE'ye konuşan bir Meta sözcüsü Instagram'la ilgili soruşturmasının "eski bir düzenlemeye odaklandığını belirtti ve "bir yıl önce bunu güncellediklerini" kaydetti.

Sözcü "Gençlerin güvenliği ve bilgilerinin gizliliğini korumaya yardımcı olmak için soruşturmadan sonra bir çok yeni özelliği piyasaya sürdüklerini" ifade etti, "18 yaşından küçük olanların hesapları otomatik olarak özel hesap olarak açılıyor ve sadece onları bilen insanlar paylaşımlarını görebiliyor, takip etmedikleri yetişkinler onlara mesaj atamıyor" dedi.

Cezanın hesaplanış biçimine karşı çıkan şirket temyize gideceklerini bildirdi.

Geçen yıl yine Meta'ya ait WhatsApp mesajlaşma uygulamasına veri koruma kuralları çerçevesinde o dönem rekor nitelikte 225 milyon euroluk ceza kesilmişti.

Meta'ya ait bir diğer sosyal medya şirketi Facebook da Mart ayında verilerle ilgili 12 ihlalden 17 milyon euroluk ceza almıştı.

Editör: İsveç Gündemi