Yeni bir raporda, platformların sahibi olan şirket Meta, kullanıcıların verilerini ABD'ye taşımasına izin verilmesini talep ediyor.

Ancak BT ve medya hukuku avukatı Daniel Westman, bunun muhtemelen olmayacağını söylüyor.

"Öyle düşünmüyorum. Bunu "yaptığımız işe aynen devam etmeliyiz, yoksa tamamen kapatırız" şeklinde sunmaya çalışıyorlar yorumunda bulundu.

Meta'nın gelirinin büyük bir kısmı, kullanıcı verilerini toplamaktan ve hedefli reklamcılık için reklamcılara satmaktan elde ediliyor.

Ancak AB yasaları, şirketin Avrupalı ​​kullanıcılarından gelen verileri Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sunucularda taşımasını, kaydetmesini ve yönetmesini engelliyor. Şimdi Meta, Facebook ve Instagram'ı kapatmakla tehdit ediyor.

Meta, yeni iş raporunda, "Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki veri aktarımları için yeni bir transatlantik veri aktarımı çerçevesi geliştirilmediği sürece, muhtemelen en önemli ürünlerimizi sunamayacağız," diye yazdı.

ABD'deki verileri kim alıyor?

Facebook ve diğer teknoloji devlerinin merkezi İrlanda'dadır. GDPR yasalarının yürürlüğe girmesinden bu yana neredeyse dört yıl geçti ve ülkenin veri koruma otoritesi Meta'nın AB'den ABD'ye kişisel veri aktarımının nasıl gerçekleştiğini araştırıyor.

Diğer şeylerin yanı sıra, veriler ABD'deki sunucularda depolandığında Avrupalıların verilerine kimin erişeceği sorusu var. Örneğin, ABD güvenlik yetkilileri bunu alabilir.

"Uzun süredir Avrupa'da baskı altındalar. Meta ayrıca ABD hükümeti üzerinde baskı kurmaya çalışıyor olabilir" diyen Bilişim ve medya hukuku avukatı Daniel Westman, AB'nin üçüncü bir ülkeye geçişi kabul etmesi için NSA ve gözetime karşı tutumlarını değiştirmeleri gerekebileceğini söyledi.

Meta için işler kötü gidiyor

Meta son zamanlarda borsada düştü. Facebook ilk kez kullanıcı kaybediyor.

Apple, Iphone kullanıcılarının izlenmek isteyip istemediklerini seçmelerine olanak tanıyan bir özellik tanıttı. New York Times'a göre, Meta'ya 10 milyar dolara mal olabilir.

Ancak Daniel Westman, Facebook ve Instagram'ın Avrupa'da kapatılacağını düşünmüyor.

"Bu gibi durumlarda, yaptıkları bir seçimdir. Bulut hizmetleri hakkında tartışmalar oldu ve orada verilerin AB'de kalabileceği çözümleri görmeye başladılar."

AB çok sert, kişisel veriler ve mahremiyet konusunda endişeli mi?

"Temelde siyasi bir meseledir. Ama ben öyle düşünmüyorum. İş modellerini bu tür veri toplamaya dayandıranlarla biraz daha fazla uğraşmanız bence oldukça fazla destek görüyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi