2004’te kurulan Facebook, bünyesinde bulundurduğu Instagram ve Whatsapp ile birlikte sosyal medyanın önde gelen platformlarından.

Facebook 12 yıl gibi kısa bir sürede diğer tüm rakip platformları domine etti. Facebook 2020 ikinci çeyrek verilerine göre 2.7 milyar kişilik bir aktif kullanıcı ağına sahip. Tüm bu topluluğa rağmen insanların Facebook ile ilgili soru işaretleri rakiplerine göre daha fazla.

Peki dünyanın en büyük sosyal medya platformuna yönelik soru işaretlerinin altına ne var?

2018 yılında patlak veren Cambridge Analytica skandalı ile Facebook’un veri güvenliği ilkeleri eleştirilmiş, Mark Zuckerberg 44 senatör önünde ifade vermişti.

Cambridge Analytica çalışanı olan Christopher Wylie’nin ifadeleri sonucu ortaya çıkan ihlal ile 50 milyon kişinin verileri izinsiz kullanıldı.Cambridge Analytica CEO’su Alexander Nix’in, verilerin ABD seçimlerinde Trump lehine kullanıldığını itiraf ettiği sözleri içeren gizli görüntüler basına yansımıştı. Skandal Netflix’in “The Great Hack” adlı belgeseline konu olmuş, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Bir diğer veri skandalı ise şirketin kendi açıklamasıyla ortaya çıktı. Facebook, 2016 sonrası üye olan 1.5 milyon kullanıcısının e-posta kullanıcı adı ve şifrelerini yanlışlıkla kaydettiğini açıkladı. Facebook bu bilgilerin üçüncü taraf firmalarla paylaşılmadığını, hızlıca bilgileri sildiğini ve kullanıcılarını bilgilendirdiğini açıkladı. Facebook’un başını ağrıtan bir başka olay ise sahte Rus Facebook hesaplarının 2016 ABD seçimlerinde 100 bin dolardan fazla politik reklam harcamasıydı. Geçmişte birçok gizlilik ihlali ile gündeme gelen Facebook, sahibi olduğu Whatsapp ile nasıl bir gizlilik politikası izlemekte?

Editör: İsveç Gündemi