Avrupa ülkelerinde yaptığı seçim çalışmalarındaki gözlemlerinden ve vatandaşlardan gelen taleplerden hareketle yurt dışındaki seçimlerde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu aktaran Yeneroğlu, “Seçmenlerimizin seçim mahallerinin artırılması hususunda ciddi talepleri olmuştur. Başkonsolosluk noktalarının haricinde daha fazla sandık kurulması ihtiyacı birçok bölgede kendisini göstermiştir. Diğer taraftan adres kayıtlarının başka başkonsolosluk bölgesinde veya ülkede çıkması nedeniyle birçok vatandaşımız son seçimde oy kullanamamıştır. Vatandaşlarımızın gümrüklerde olduğu gibi tüm yurt dışı temsilciliklerde oy kullanabilmeleri gerekir.”, dedi.

Dışişleri Bakanlığınca verilen bilgiler doğrultusunda YSK tarafından alınan kararı eleştiren Yeneroğlu, “Verilen karar, söz konusu ihtiyaç ve taleplerin hiç birisinin dikkate alınmadığını ortaya koymaktadır. YSK, 298 sayılı seçim kanunun 94/c maddesinde ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde sandık kurulabileceği ifadesi yer almasına rağmen ne seçim mahallerini artırmış ne de herkesin istediği sandıkta oy kullanabileceği gümrük modelini kabul etmiştir. Seçim mahallerinde sandık sayılarının artırılması konusu da arzu edilen nitelikte dikkate alınmamış, hafta içi ve hafta sonuna göre seçmen yoğunluğu tamamıyla göz ardı edilmiştir.” ifadesinde bulundu.

Yurt dışı seçmenlerin seçimlere katılımının artırılması için yapılacak kolaylaştırıcı düzenlemelerin önemine işaret eden Yeneroğlu, “Yurt dışı seçim uygulaması Türkiye’dekinden ciddi derecede farklılıklar arz ediyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız oy kullanmak için yüzlerce km mesafeyi kat etmek zorundalar. Örneğin onbinlerce seçmenin yerleşik olduğu Bremen bölgesindeki seçmenimiz sandık mahalline 120 km uzaktadır. İsveç’in Malmö şehrinde yaşayan vatandaşlarımız sandık mahalline 600 km uzaktadır, Suudi Arabistan’da 1100 km yol gitmek zorunda olan seçmenimiz var. Oysa örneğin Suudi Arabistan’da Milli Eğitim Bakanlığına ait 8 okulda sandık kurulabilirdi. Aynı şekilde Malmö’deki seçmen 600 km yerine 40 km ilerde olan Kopenhag’da oy kullanabilirdi. Yine seçim mahalline 200 km uzaklıkta olan Montreal’da yaklaşık 8 bin seçmen yaşamaktadır. Almanya’da Bremen, Osnabrück, Bielefeld, Kassel, Freiburg, Lörrach, Kempten örneğinde görüleceği gibi toplamda yüzbinlerce seçmen sandık mahalline en az 100 km uzakta yaşamaktadır. Benzer durumlar Basel ve Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Graz, Toulouse, Tours, Brisbane, Perth gibi yoğun seçmen kitlesinin yaşadığı birçok yer için geçerlidir. 

Diğer taraftan Türkiye’de bir sandığa düşen seçmen sayısı ile yurt dışı aynı değil. Tüm bu hususlar, yurt dışı seçmen için kolaylaştırıcı düzenlemelerin gerekliliğini ortaya koyarken, YSK tarafından kanunun imkânlarından faydalanılmaması ve kamuoyunun taleplerinin hiçbirisinin dikkate alınmaması üzücüdür.”, dedi. Yeneroğlu, “YSK bu kararıyla 26. dönemde yapılması gerekenlerin başında seçim kanunu değişikliğinin yer aldığını göstermiştir.”, dedi.
Editör: İsveç Gündemi