24 Haziran seçimlerinin ardından meclise girecek milletvekilleri belli oldu. 600 milletvekili arasından Avrupa’da yaşayan Türklerden de milletvekili seçildi. Adaylık sürecinde 5 kişiyle yola çıkan diaspora Türklerini Mustafa Yeneroğlu, Zafer Sırakaya ve Cemal Çetin temsil edecek.

Mustafa Yeneroğlu

Bir önceki dönemde de AK Parti İstanbul Milletvekili olan Mustafa Yeneroğlu İstanbul 3. Bölge 12. sıradan aday gösterilerek seçildi.

1975’te Bayburt’ta dünyaya gelen Yeneroğlu, 1976 yılında ailesiyle birlikte Almanya’ya taşındı. Tüm eğitimi hayatını Köln şehrinde tamamlayan Yeneroğlu, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Yurtdışındaki sivil toplum kuruluşlarına uzun yıllar görev yaptı. 2011-2014 yılları arasında Avrupa Toplumu Milli Görüş’te (IGMG) Genel Başkan Yardımcılığı, son olarak da Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü.

Bununla birlikte uzun yıllar boyunca haber-yorum dergisi “Perspektif”in genel yayın yönetmenliğini, kültür-sanat dergisi “Sabah Ülkesi”nin de yayın sorumluluğunu üstlendi. Aynı zamanda “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği” ile “Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Derneği”nin Kurucu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Yeneroğlu hâlihazırda 27. Dönem Milletvekili olarak mecliste görev almaya devam edecek.

Zafer Sırakaya

UETD veya yeni adıyla UID’in (Uluslararası Demokratlar Birliği) eski başkanı olan Zafer Sırakaya da AK Parti İstanbul 3. bölge 9. sıradan aday gösterilerek meclise seçildi. 1974 Almanya doğumlu olan Sırakaya, ilkokulu tamamladıktan sonra eğitimine Türkiye’de devam etti.

Lisans eğitimini 1998 yılında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında tamamladı. Eğitiminin ardından Almanya’da iş hayatına atıldı. 2004-2006 yılları arasında Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) kurucu üyeleri arasında yer alan Sırakaya, 2016 yılında başladığı Genel Başkanlık görevini geçtiğimiz günlerde Bülent Bilgi’ye devretti.

Zafer Sırakaya 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinin ardından mecliste görev yapmaya hak kazandı.

Cemal Çetin

Cemal Çetin ise MHP İstanbul 2. bölge 2. sıradan aday gösterilerek seçimlerden başarıyla çıktı. Çetin daha önce Almanya’da bulunan Türk Konfederasyonu’nun genel başkanlığı görevini yürüttü. 24 Haziran seçimleri ardından da Ankara meclisinde seçmenleri temsil etmeye hak kazandı.

Seçilemeyen adaylar

Meclise girmeye hak kazanan üç milletvekilinin yanı sıra Avrupa’daki Türk diasporasından diğer adaylar meclise giremedi. Bunlar arasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Bekir Alboğa AK Parti’den aday adayı olmuş ancak listeye girememişti.

CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat ise İstanbul 2. Bölge 20. Sıradan aday gösterilmişti. Ancak Kolat da meclis girmeye hak kazanamadı.

© DiasporaHaber

Editör: İsveç Gündemi