İsveç parlamentosunda ele alınan yaşlı bakım evleri ile ilgili tartışmalarda, yaşlıların korunması hükümetin sorumluluğundadır denerek, yaşanan ölümlerle ilgili muhalefetten hükümete suçlamalar yapıldı.

Moderaterna (Ilımlı) partiden Camilla Waltersson Grönvall, "Kriz durumlarında yönetim sorumluluğu hükümete aittir" şeklinde ifadeler kullanarak, yaşanan koronavirüs vaka ve ölümlerle ilgili hükümetin sorumluluğu olduğunu ifade etti.

İsveç Demokratları ve Sol Parti yaşlı bakım evleri konusunda araştırma yapılması için komisyon kurulmasını talep etti. SD'nin temsilcileri hükümeti ve sosyal demokrat partiyi suçlayarak, bakım evlerinde yaşanan ölümlerle ilgili derhal komisyon kurulmasını talep etti.

Sol Parti'den Karin Rågsjö, yaşlı bakımındaki sorunların uzun süredir var olduğuna inandığını belirterek, personelin çalışma koşulları ve kar çıkarlarındaki eksikliklerden bahsetti.

Sosyal Bakan Lena Hallengren (S) hükümetin aldığı çeşitli tedbirlerle ilgili raporlar sunarak eleştirileri uygun bulmadığının altını çizdi.

Hallengren, "Biz pandeminin ortasındayız, tarihsel büyüklükte bir kriz. Hem işe yarayan hem de işe yaramayan şeylerden sonuçlar çıkarmamız inanılmaz derecede önemli" ifadeleri kullandı.

İsveç'te covid-19 nedeniyle ölen tüm insanların yüzde 90'ından fazlası 70 yaş ve üzerindeydi. Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun son rakamlarına göre, yarısından fazlası yaşlıların kaldığı konutlarda yaşıyordu ve dörtte birinden biraz fazlasında da evde bakım vardı yorumunda bulundu.

Acko Ankarberg Johansson (KD), "Yansıma ve eylem çağrısı yaptı"

"Pandemi sırasında gördüğümüz eksiklikler çok daha erkendi ve bugün bunun etkilerini görüyoruz" diyen Johansson, daha iyi tıbbi müdahalelerin gerekli olduğuna, iyileştirilmiş çalışma koşullarına ve belediyelere hem hedefli hem de genel desteğe ihtiyaç olduğuna inandığını belirtti.

13.00'de Başbakan Stefan Löfven, Eğitim Bakanı Anna Ekström, Yüksek Öğretim ve Araştırma Bakanı Matilda Ernkrans ve Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson ile birlikte genel durumla ilgili basın toplantısı düzenleyecek.

Editör: İsveç Gündemi