AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière’in, kimin Avrupa Birliği’ne girip giremeyeceğine karar vermek için Türkiye’de büyük mülteci kamplarının kurulması ve mültecilerin ilk önce orda toplanması teklifini, „Türkiye’nin kendisini, Avrupa Birliği için mülteciler toplama merkezi olarak konumlandırması gerektiğine ilişkin bir sebep göremiyorum.“, açıklamasıyla eleştirdi.

Yeneroğlu yaptığı açıklamada, “Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière’in açıklaması şaşırtıcıdır. Türkiye’de bulunan mültecilerin neredeyse tamamı savaş bölgelerinden gelen insanlardır. Sayın de Maizière’in hangi kriterlere göre mülteciler arasında seçim yapmak istediği, şu ana kadar kamuoyuna sunmadığı detaylı bir açıklama ve çok iyi bir izahata gerek duymaktadır.

Ayrıca Türkiye zaten 2 milyon mülteciyi mesleki durumları, eğitim düzeyleri ve iş piyasasına uyum şartlarından bağımsız bir şekilde korumaya almıştır. Mültecilerle ilgili her zaman insani bakış açısı ön planda tutulmuştur.

Arzumuz, Avrupa Birliği’nde de mülteciler hakkında daha insani bir anlayışın hâkim olmasıdır. Nobel Barış Ödülü sahibine, güvenlik çitlerini yükseltmek yerine böyle bir anlayışı benimsemesi daha çok yakışırdı.”, dedi. 
Editör: İsveç Gündemi