Koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda sıkı tedbirler alınmamasına sebep olarak Tegnell'in strajisini gösteren Jimmie Åkesson, yaşlı bakım evlerinde hayatını kaybeden yaşlılar konusunda eleştirilerde bulundu.

Åkesson, çok sayıda yaşlımız pandemi nedeniyle öldü ifadeleri kullanarak, "Yaşlılarımızın açıkça hakkettiği koruma desteği almalıdır" dedi.

Åkesson'un eleştirileri ve Tegnell istifa etmeli yorumu üzerine Halk Sağlığı Kurumu Johan Carlson sert tepki gösterdi.

Carlson, yaşlıların ölmesi enfeksiyonla mücadelede izlenen yolun etkisi olmadığını, yaşlı bakım evlerindeki yıllardır yapılan bariz hatalar sonucu olduğunu savunarak, bu durum Åkesson'un başa çıkmak zorunda olduğu bir şey değil dedi.

Herkesin bildiği işi yapması gerektiğini savunan Carlson, enfeksiyon işi Åkesson'un işi değil dedi.

Carlson, 2003'ten bu yana, en az üç devlet araşmatırmasında, belediyelerin kontrolündeki yaşlı bakım evlerinde eksiklikler rapor haline getirilmesine rağmen, garip bir şekilde tedbir alınmadığını belirtti.

Carlson, Anders Tegnell'in hedef haline getirilmesini daha önceki açıklamalarında da dile getirerek, bu işin bir ekip işi olduğunu ve temelde Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde yürütüldüğünü dile getirmiş ve İsveç stratejisinin tek bir kişinin fikri olmadığını sıkça dile getirmişti.

Ne Jimmie Åkesson'nun, ne de hükümetin enfeksiyonla mücadele edebilecek bilimsel bilgiye sahip olmadığını, bu işin tıp ve bilim işi olduğunu hatırlatarak, siyasetin bu sürecin dışında kalması ve Åkesson'un kendi işini yapması gerektiğini hatırlattı.

Editör: İsveç Gündemi