Türkiye’nin önde gelen araştırma şirketlerinden MAK’ın Başkanı Mehmet Ali Kulat, vatandaşların Ankara Kızılay’da gerçekleştirilen bombalı saldırının faturasını PKK’ya ve onun destekçisi HDP’ye kestiğini söyledi. Kulat, saldırı sonrasında, vatandaşlarda PKK’ya ve HDP’ye büyük bir nefretin oluştuğunun görüldüğünü söyledi.

“VATANDAŞLARDA PKK’YA VE HDP’YE BÜYÜK BİR NEFRET OLUŞTU”

Saldırı sonrasında halkın tepkisini ölçmek üzere gerçekleştirdikleri telefon anketinin ilk sonuçlarını sıcağı sıcağına Akit’e aktaran Kulat, “Saldırıyla ilgili hızlı bir telefon çalışması yaptık. Yapmış olduğumuz bu çalışmada, toplum saldırıyla HDP arasında doğrudan bağlantı kurduğunu gösterdi. Çalışmayı yaptığımız sırada saldırıyı üstlenen olmamasına rağmen, vatandaşın saldırıyı PKK’ya ve HDP’ye fatura etmiş olduğu görülüyor. Vatandaşlarda PKK’ya ve HDP’ye büyük bir nefretin oluştuğu anlaşılıyor” dedi.

“HEM CUMHURBAŞKANI’NA HEM İKTİDAR PARTİSİNE MESAJ VERİLDİ”

“Bu saldırıyı bundan önceki saldırılardan ayıran en önemli özellik, bu saldırının doğrudan sivil vatandaşa yönelik olması” değerlendirmesini yapan Kulat şöyle devam etti: “Bundan önceki canlı bomba saldırıları 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerekir. 7 Haziran öncesi bombalı saldırılar, seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik girişimlerken, son yapılan iki saldırı Türkiye’nin kalbine, Ankara’ya, AK Parti’ye, Cumhurbaşkanı’na, özellikle Güneydoğu’daki operasyonlara karşı yapılan saldırılardır. Burada hem Cumhurbaşkanı’na hem iktidar partisine mesaj verilmektedir.”

“SALDIRI, GÜNEYDOĞU DIŞINDAKİ HDP OYLARINI SIFIRLAMIŞTIR”

Genel itibarıyla canlı bombalı saldırıların terör örgütlerinin artık yapacağı hiçbir şey kalmayınca başvurdukları yöntemler olduğuna dikkat çeken MAK Başkanı Kulat, “Özellikle bu son saldırıyla birlikte toplumun genelinde PKK’ya, dolayısıyla HDP’ye duyulan güvensizlik tavan yapmıştır. 7 Haziran’da yüzde 13 oy alan HDP’nin bu oy oranının içerisinde yüzde 5’lik kısmı Güneydoğu dışındaki bölgelere ait idi. Son sivil vatandaşlara yönelik bombalama hadisesi bu bölgelerdeki HDP oylarını tamamen sıfırlamıştır.”

İKİ PARTİDE CİDDİ DÜŞÜŞ VAR

MAK’ın iki gün önce açıkladığı mart ayı gündem araştırmasından, muhalefet partilerinin büyük düşüşünün çıkmasının nedenleri hakkında değerlendirmede bulunan Kulat, “Özellikle iki partide ciddi düşüş var. Biri MHP diğeri HDP. Bu iki partiyi barajın altında görüyoruz. AK Parti zaten son seçimde yüzde 49.5 civarındaydı. AK Parti’nin oyları yüzde 54.6 oranına yükselmiş durumda. CHP’de bir miktar düşüş görüyoruz. Muhalefet partilerinin vatandaşa hiçbir vaatte bulunamamaları, vatandaşı yeterince temsil edememeleri ve vatandaştan son derece kopuk muhalefet yapmalarından kaynaklanıyor. CHP tamamen bir mezhebe ait bir parti haline gelmeye başladı. Bunu kendi seçmeni söylüyor. MHP’de ciddi bir liderlik yarışı var. HDP’ye gelince, özellikle bölgede devam eden operasyonlar karşısındaki teröre destek duruşu HDP’yi bitirmiştir. Seçmen, HDP’yi tamamen terör örgütünün sözcüsü gibi görüyor” ifadelerini kullandı.

SON GÜNDEM ANKETİNDEN ÇIKAN ÇARPICI SONUÇLAR

Mehmet Ali Kulat, MAK’ın son anketinde vatandaşın, NATO’ya, ABD’ye, AB’ye ciddi bir güven sorunu yaşadığı anlaşıldığını söyledi. Adalete duyulan güvenin yüzde 16’ya düştüğüne dikkat çeken Kulat, “Vatandaş, yolu adliyeye düştüğünde adil bir karar çıkacağını düşünmüyor. AK Parti iktidarının bu soruna acil bir çözüm bulması gerektiği görülüyor” dedi.

"GÜNDEM ANKETİ  SALDIRI ÖNCESİ YAPILDI”

MAK; bir kısım sol gazeteler ve bazı PKK’ya yakın sosyal medya hesaplarının son anketi Cumhurbaşkanı’nın Ankara saldırısını kamufle etmek için hazırlattığını iddia ettiklerini belirterek, “Bu iddiaların kesinlikle gerçekle alakası yok. Son anket sonuçlarını, saldırının yaşandığı pazar gününden bir gün önce tamamlayarak sabah saatlerinde yayın organlarına ulaştırdık. MAK olarak her ay belli tarihlerde biri seçim, biri gündem anketi olmak üzere iki araştırma gerçekleştiriyoruz. Bu herkesçe biliniyor” açıklamasını yaptı.
Editör: İsveç Gündemi