İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Ukrayna'da-Stefan Löfven'in Ukrayna ziyareti çerçevesinde, iki ülke arasında 175 milyon avroluk iş birliği anlaşması imzalandı-Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: - "Ukrayna'ya yardım çerçevesinde oluşan toplam yardım paketi, şu anda 40 milyar doları aşıyor. Hesaplarımıza göre, eğer reformlar, yatırım ortamına göre gerçekleştirilirse, bu yeterli olacaktır"

İsveç Başbakanı Löfven: "İsveç hükümeti 7 yıl boyunca Ukrayna'da reformların yapılması ve Avrupa'ya entegre olmasının sağlanması için her sene 25'er milyon avroluk kaynak ayıracak" İsveçBaşbakanı Stefan Löfven'in Ukrayna'ya gerçekleştirdiği iş ziyareti çerçevesinde, iki ülke arasında 175 milyon avroluk iş birliği anlaşması imzalandı.

Stefan Löfven, geldiğiUkrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya gelerek, ikili görüşmelerde bulundu. Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, doğudaki vaziyet, Kırım'daki insan haklarının durumu ve Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesi konularının ele alındığı görüşmede, Kırım Tatarları lideri, milletvekili ve Devlet Başkanının Kırım Tatarlarından sorumlu Temsilcisi Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun da hazır bulunduğu kaydedildi.

Görüşmelerin ardından iki ülke hükümetleri arasında kalkınma alanındaki iş birliğini öngören 175 milyon avroluk anlaşma imzalandı. İmza töreninin ardından Petro Poroşenko ve Stefan Löfven ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Poroşenko, söz konusu anlaşmanın İsveç'in daha önce de verdiği güçlü desteğinin devamı olduğunu kaydederek, İsveç'in Ukrayna'nın güçlü avukatı olduğunu ve Ukrayna'ya "Doğu Ortaklığı" programını ilk İsveç'in önerdiğini vurguladı. Poroşenko, ülkenin doğudaki ateşkesi izleyen AGİT gözlem heyetinde İsveçli 15 gözlemcinin çalıştığını ve İsveç'in, AGİTgözlem heyetinin daha da verimli çalışmasını sağlamak amacıyla zırhlı araç tahsis ettiğini kaydederek, görüşme sırasında ayrıca, doğuda barış gücünün görev yapması ve doğu bölgelerine insani yardımların yapılması meselelerinin ele alındığını dile getirdi.Poroşenko, doğuda görev yapacak olan barış gücünün Rusya ile Ukraynaarasındaki sınırda kontrolü sağlayacağını belirterek, "Barış Gücü, kendi verimliliğini ispat etmiştir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin buna ilişkin karar alacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Poroşenko, doğuda barış gücünün görev yapmasının, Rusya ile sınırda kontrolün sağlanması için gerekli olduğunu belirtirken, "Barış gücünün başarılı olacağına inanıyorum. Barış gücü görev yaparsa, sınırda kontrol sağlanırsa, Ukrayna'da barış ve istikrar da olacaktır" ifadesine yer verdi.-"Ukrayna, 2 cephede mücadele veriyor"Poroşenko, ülkesi için 40 milyar dolarlık uluslararası yardım paketinin yeterli olacağını ifade ederek, "Ukrayna'ya yardım çerçevesinde oluşan toplam yardım paketi, şu anda 40 milyar doları aşıyor. Hesaplarımıza göre, eğer reformlar, yatırım ortamına göre gerçekleştirilirse, bu yeterli olacaktır" ifadesini kullandı.

Poroşenko, ayrıca İsveç hükümetinin Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık kredi ayırma konusunda karar aldığını kaydederek, bu kredinin faizlerinin ödenmesini İsveç hükümetinin kendisinin üstlendiğini vurguladı.Poroşenko, ülkesinin iki cephede mücadele ettiğini kaydederek, ilk cephenin, ülke silahlı kuvvetlerinin, dünyadaki en güçlü askeri güce karşı kahramanca görev yaptığı doğuda, diğerinin ise ülkenin içindeki yolsuzlukla mücadele olduğunu vurguladı. Poroşenko, ülkedeki reformlara engel olmak isteyenlerin, bunu bekleyemeyeceğini kaydederek, onların parlamento ve devlet başkanı seçimlerinin başarısız olacağına, ayrıca parlamentonun ülkede yapılacak reformlara ilişkin yasalar paketini kabul edilemeyeceğine dair beklentilerinin de gerçekleşmediğini belirtti.

Kırım Tatarları meselesiKırımoğlu'nun da hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Poroşenko, geçici olarak işgal edilen Kırım'da sürekli olarak insan haklarının ihlal edilmekte olduğunu kaydetti.Poroşenko, bu yıl başında Kırım'da Kırım Tatarları Milli Meclisi yetkilisi Ahtem Çiygöz'ün Rus emniyet birimleri tarafından tutuklandığını kaydederek, buna kadar da Rusya yönetiminin Kırım Tatarlarının diğer önde gelenlerini tutukladığını hatırlattı. Poroşenko, "Biz, bir kez daha, Kırım'da gelişen ve Kırım Tatar halkının haklarının korunması ve işgal edilen Kırım'ın kurtarılması için sert ve etkili bir koordinasyon gereken kritik durumu hatırlatmaya ve göstermeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.Konuşmasında doğudaki durum ve Minsk mutabakatının uygulanmasına da değinen Poroşenko, günümüzde hala belirgin ölçüdeki rehinelerin, Minsk mutabakatlarına aykırı olarak rehine olarak işgal edilen topraklarda bulunduğunu kaydederek, Ukraynalı rehinelerin ayrılıkçılar tarafından çok aşağılayıcı, insanlık ilkeleriyle bağdaşmayan işlerde çalıştırıldığını belirtti. Poroşenko, ayrıca Rusya'da yasa dışı olarak tutulan Ukraynalı kadınpilot Nadejda Savçenko'nun en kısa zamanda serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

İsveç Başbakanı Stefan Löfvenİsveç Başbakanı Stefan Löfven de, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması, 6 binden fazla insanın ölümü ve 1,5 milyon insanın yerinden olması için cevap vermesi gerektiğini kaydetti. Löfven, "Son bir yılda Rusya, yasa dışı olarak Kırım'ı kendine bağladı. Sözde ayrılıkçıları destekleyerek ve silahlandırarak, Ukrayna'yı, 6 binden fazla insanın ölümüne neden olan saldırganlığa maruz bıraktı. Yaklaşık 1,5 milyon insan evinden göç etmek zorunda kaldı. Bunun için sorumluluk Rusya'nın üzerindedir" ifadesini kullandı.Löfven, ülkesinin ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'yı desteklediğini ifade ederek, günümüzde Avrupa'da güç kullanımının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Löfven, ülkesinin BM Barış Gücü'nün Ukrayna'da görev yapmasını desteklediğini kaydederek, "BMGüvenlik Konseyi'nde bununla ilgili kararın alınmasının ardından, bunu tam olarak destekleyeceğiz" ifadesini kullandı. Löfven, ayrıca iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre, İsveç hükümetinin 7 yıl boyunca Ukrayna'da reformların yapılması ve Avrupa'ya entegre olmasının sağlanması için her sene 25'er milyon avroluk kaynak ayıracağını ifade etti.
Editör: İsveç Gündemi