Somali Ulusal Partisi Genel Başkanı Abdulrezzak Webri Türkiye'ye gelerek Saadet Partisi teşkilatlanma çalışmalarını takip etti. Webri, çalışmaların ilk adımını önce Ankara'da yaparak, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu ziyaret etti. Ardından pilot bölge seçilen Saadet Partisi Bağcılar İlçe Başkanlığı nezdinde çalışmalara katıldı. Ardından ise Abdulrezzak Webri, Milli Görüş'ü, Erbakan Hoca'yı, D-8 İslam Birliği'ni ve Somali'de Millî Görüş'ün nasıl hâkim olabileceğini Millî Gazete muhabiri Ali Çağlar Tınbek'e anlattı.
* Sayın Abdulrezzak Webri, öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Selamünaleyküm, benim adım Abdulrezzak Webri, Somaliliyim. Ancak İsveç’te yaşıyorum. Evliyim, beş çocuğum ve bir tane torunum var. İsveç’te yaşadığım süreç içerisinde Avrupa’daki bazı İslami okulların müdürlüğünü yaptım. Eğitimci olarak görev yaptığım süreçten sonra bir dönem İsveç Parlamentosu’nda milletvekili olarak görev yaptım. Ancak milletvekili olduğum dönemde sürekli, İsveç’te değil, Somali’de kendi vatanımda siyaset yürütmemin daha doğru olacağını düşünüyordum. Bu süre zarfında Avrupa’da bulunan İslam Organizasyonu Teşkilatı’nın da başkan yardımcısı olarak görev yapıyordum. Lakin üniversite yıllarında tanıdığım Erbakan Hoca da sürekli aklımın bir kenarında duruyordu. Onun açtığı hizmet ve siyaset yolundan gitmeliydim. Siyaset yapacaksam, Millî Görüş’ün sunmuş olduğu şahsiyetli hayatı ve siyaseti yapmam gerekiyordu. Cenab-ı Allah, Erbakan Hocamızdan razı olsun.

GENÇLİĞİM ERBAKAN HOCA İLE AYDINLANDI
* Erbakan Hoca’yı nasıl ve nerede tanıdınız?

Benim Necmettin Erbakan Hoca’yı tanıma dönemim üniversite yıllarımda oldu. Daha yirmili yaşlarımda Hindistan’da üniversite eğitimi gördüğüm sırada Kuveyt’te basımı yapılan “El-Müctema” dergisinde Erbakan Hoca’yı görmüştüm. O zamanlar İslam âlemi gerçekten kötüye gidiyor ve her şey neredeyse çığırından çıkacak duruma gelmişti. Dergiyi okumaya başladığımda ilk gözüme Erbakan Hoca takılmıştı. Tabii bu arada dergide İhvan-ı Müslim olmak üzere birçok İslami yapı da yer alıyordu. Ancak gözüm ve kalbim Erbakan’ı o anda kendine çekmişti. Çok etkilenmiştim, Hocamız hakkında makale yayınlanmıştı. O satırları daha ilk okumaya başladığımda etkilendiğimi anlıyordum. Makalenin ana başlıklarından birisi de Erbakan’ın İslam coğrafyasında ve dünyada bozulan İslam düzeni tekrardan nasıl düzeltilebilir bunun cevapları yer alıyordu. 1983 yılına ait olan bu makale, benim bu yolda olma nedenimin en büyük sebebidir.

“ERBAKAN HOCA, DÜNYA VE İSLAM ÂLEMİNİN MANEVİ LİDERİDİR”
* Milli Görüş’ü tercih etmenizdeki en büyük etken nedir?

Evet, çok doğru bir noktaya değindiniz, teşekkür ederim. Ben ve arkadaşlarım Somali’de bir parti kurma girişimine başladığımızda her zaman aklımda Erbakan ve Millî Görüş vardı. Aslında ben zaman zaman bu fikirlerimi ve hayalimi arkadaşlarıma paylaşıyordum. Somali’de Ulusal Birlik Partisi’ni kurduğumuzda derhal Türkiye’de olmamız gerektiğini, gidilecek yerin de elbette Saadet Partisi olduğunu biliyorduk. Bizler Saadet Partisi’nin çalışmalarını Somali’de yürütmek istiyoruz. Bu sebeple Millî Görüş hareketinin çalışmalarını izlemeye geldik. Çünkü Ulusal Birlik Partisi’nin Millî Görüş’ün kökünden geldiğine inanıyorum. Erbakan Hoca sadece Türkiye’de manevi önder ve şahsiyetli siyasetçi değil, tüm dünya ve İslam âleminin manevi lideridir. Öte yandan geçmiş yıllarda 1950 ve 1960’lı yılları arasında İslam toplumdan iyice uzaklaştırılmış. Din sadece kendi başına yapılan bir eylem haline dönüştürülmüştü. Bu sırada rahmetli Erbakan Hoca, bu yanlış giden din görüşünü o zamanlar yıkmaya çalışanların en başında geliyordu. Erbakan Hoca ve partisinin yanı sıra Pakistan ve Hindistan’da bulunan İslami cemaatler, Müslüman Kardeşler gibi İslam hareketleri de Erbakan Hoca’nın yaptığı gibi İslam’ı dünyamıza yeniden hak ettiği değeri kazandırmaya çalışıyorlardı. Bizler de bu bakımdan Türkiye’ye gelerek, bu konuda en tecrübeli olan Erbakan Hoca’nın talebeleri ve Saadet Partisi’ni tercih ettik. Türkiye’nin İslam coğrafyasındaki rolünü iyi biliyoruz. Türkiye, İslam ümmetine liderlik yapabilecek bir ülke konumundadır. Bu konumun tek sahibinin de Türkiye’de Milli Görüş olduğuna inanıyoruz.
Editör: İsveç Gündemi