Düzenlenen bilgilendirme toplantısında genel durum değerlendirmesi yapılırken, bunun yaanı sıra İsveç, 7 Ocak'tan itibaren Çin'den gelen yolcular için negatif bir covid testi şartı getireceği açıklandı. Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed tarafından bugün düzenlenen bir basın toplantısında Forssmed, 7 Ocak itibarıyla Çin'den gelecek yolcuların uçuş öncesi negatif bir test sunmalarının zorunlu olacağını söyledi.

Gereklilik 7 Ocak'ta yürürlüğe giriyor. Yolcuların aşı olup olmadığına bakılmaksızın, Çin'den gelen yetişkin yolcuları ve 12 yaşın üzerindeki çocukların test sunması zorunlu hale geliyor. Ancak bu gereklilik, İsveç vatandaşları ve İsveç'te oturma izni olan veya AB'de kalıcı olarak ikamet eden kişiler gibi bazı istisnai durumlar için geçerli değil.

Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, amacın yeni virüs varyantlarının olası girişini geciktirmek ve böylece önlem alma fırsatlarını artırmak ve uzun vadede sağlık ve tıbbi hizmetler üzerindeki yükü azaltmak olduğunu söyledi. 

Halk Sağlığı Kurumu daire başkanı Sara Byfors:

Katı sıfır tolerans politikası yakın zamanda terk edildiğinden, Çin şu anda en büyük covid-19 salgınlarından birini yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, bu yıl 1 Ocak'tan bu yana ülke 648 kovid bağlantılı ölüm ve 218.019 doğrulanmış enfeksiyon bildirdi.

Dış dünyadan endişeler

Çin de kendi seyahat kısıtlamalarını gevşettiğinde, dünyanın geri kalanı enfeksiyonun daha fazla yayılmasıyla ilgili endişeleri arttı.

Sara Byfors, seyahat kısıtlamalarının yeni virüs varyantlarının yayılmasını durduramayacağının farkında olduğumuzu, ancak koordineli AB eyleminin potansiyel olarak yeni virüs varyantlarının ortaya çıkmasını geciktirebileceğinin farkında olduğumuzu belirtmeliyiz, ifadeleri kullanarak: İsveç sağlık hizmetlerinin uzun süredir içinde bulunduğu çok gergin durumda, bir girişte küçük bir gecikme bile değerli olacaktır dedi.

AB: Tüm üye devletlerin gereksinimleri olmalıdır

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2.turda hangi ülkede hangi lider yüzde kaç aldı? Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2.turda hangi ülkede hangi lider yüzde kaç aldı?

Dün, AB'den tüm üye devletlere Çin'den gelen yolcular için covid testi gereklilikleri getirme çağrısı geldi. Japonya ve ABD gibi AB dışındaki bazı ülkelerin halihazırda yaptığı veya yapmayı planladığı bir şey.

Çin tarafından, atılan adımlar eleştirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı bunu kabul edilemez bulduklarını ve ülkenin "karşı önlem alabileceğini" söyledi.

Editör: İsveç Gündemi