İsveç'te kesin seçim sonuçları açıklandı.

Ülkede 7,5 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde Başbakan Stefan Löfven liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (S), tarihinin en kötü seçim sonucuyla karşılaşsa da oyların yüzde 28,26'sını  alarak birinci parti özelliğini korudu.

349 üyeli parlamentoda salt çoğunluk için 175 sandalyeye sahip olmak gerekirken sağ blok partileri 143 milletvekili, sol blok partileri de 144 milletvekili çıkarma hakkı kazandı.

Geçen seçimlerde 22 milletvekili elde eden aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi (SD) ise parlamentoda 62 sandalyenin sahibi oldu.

TARİHİ REKOR

Bu arada seçime katılım oranı tarihi rekor kırarak yüzde 87,5 oldu.

LÖFVEN'DEN DİĞER PARTİLERE ÇAĞRI

Hükümetin nasıl kurulacağına ilişkin belirsizlik ortaya çıkarken, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Stefan Löfven, sağ blok partilerinin önceden verdikleri sözü bir kenara bırakarak, ortak hükümet kurma çağrısında bulundu. Löfven, İsveç'in geleceği için kutuplaşma siyaseti yerine geniş yelpazeli bir koalisyon kurulması önerisinde bulundu.

Her iki blok partileride yaptığı açıklamalarda, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi ile hükümet kuramayacaklarını belirtti.  

Editör: İsveç Gündemi