Yeşiller ve Çevre Partisi Stockholm Gençlik Kolu Eş Başkanlığından iki ay önce istifa eden Türk asıllı Semanur Taşkın, İsveç'te İslamofobi sorununun yaygınlaşmaya başladığını söyleyerek, "Müslümanlar iş bulmakta zorlanıyor" dedi.

AA muhabirine konuşan Taşkın, İsveç'te Müslüman olmanın zorluğuna dikkati çekerek, "İsveç'te İslamofobi sorunu yaygınlaşmaya başladı. Müslümanlar iş bulmakta zorlanıyor. Benim başıma okulda geldi. Tıp Fakültesi'nde okuyorum, öğretmenlerden farklı notlar alabiliyorum. Medyada da örtülü İslamofobik yayınlarla karşılaşıyoruz. Medya baskısı ile istifa eden Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan ve Yeşiller Partisi üyesi Yasri Khan'a yapılanlar acaba İsveçli olsaydı yapılır mıydı?" diye konuştu.

İstifasını da değerlendiren Taşkın, kendini Müslüman olarak siyasette güvende hissetmediğini ifade ederek şunları kaydetti:"Sanki insanlar benim değerlerimi sorguluyormuş gibi hissettim. İstediğim şekilde konuşamadığım, hareket edemediğim ve sürekli şüpheli gözlerle takip edildiğim için kendimi güvende hissetmedim. Müslüman olduğum için o kadar emeğimin bir günde silebileceklerini düşündüğüm için istifa ettim.''

-''Kamuoyunun dikkatini çekmek istedim''

İstifasıyla Yeşiller Partisi ve kamuoyunun dikkatini çekmek istediğini belirten 22 yaşındaki Taşkın, ''Halen Yeşiller Partisi'nin üyesiyim ve İsveç'te yaşayan Müslümanlar için hala Yeşiller Partisi'nin en uygun parti olduğunu söyleyebilirim. Aslında benim istifam, kamuoyunun, partinin dikkatini çeken bir protesto içeriyordu. Zaten ben istifa ettikten sonra da gazeteciler partinin en üst düzey yöneticilerine, 'Genç Müslümanlar kendilerini sizin partide güvende hissetmiyorlar' şeklinde soru sordular. Eğer ben istifa etmeseydim böyle bir durum gündeme gelmeyecekti ve Yeşiller Partisi yöneticilerinin bundan haberi olmayacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

- ''Siyaset amaç değil, araç''

Siyasetin amaç olmadığını araç olduğunu kaydeden Semanur Taşkın, ''Bence siyaset bir amaç değil, sadece bir araç. Bundan sonra, İsveç toplumunda haksızlıkları önlemek, ezilenlerin hakkını aramak ve daha özgür bir toplum oluşturmak için çalışmalarıma devam edeceğim. Aktif siyasete biraz ara verdim. Daha çok okuluma yoğunlaşıp, İsveç medyasında yazacağım makalelerle mücadelemi sürdüreceğim. Aktif siyasete de ileride tekrar dönebilirim. Türk ve Müslüman gençlerinin de, siyaset, sanat ve toplumun her kademesinde görev almaları gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

- Bir haftada 4 Türk ve Müslüman siyasetçi istifa etti

İsveç'te Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, Türk sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinin davet edildiği bir iftar yemeğinde çekilen fotoğrafının İsveç medyasında “Irkçılarla yemek yediler” başlığıyla yayınlanmasının ardından, iki ay önce görevinden istifa etmişti.Kaplan'ın istifasından sonra, İsveç İslam Gençlik Federasyonu Başkanı Yasri Shamsudin Khan, dini değerlerine saldırıldığı gerekçesiyle Yeşiller Partisi'nden istifa ettiğini duyurmuştu.Kaplan'la birlikte STK temsilcileriyle iftara katıldığı için benzer suçlamalara hedef olan Stockholm'ün Sigtuna Belediyesinin Meclis Üyesi Yasin İpek, partisi Sosyal Demokrat ve belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Bir haftada 4 Türk ve Müslüman siyasetçi görevinden istifa ederken, farklı partilerde siyaset yapan Türk ve Müslüman siyasetçilerin üzerinde baskıların arttığı bildiriliyor.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi