İsveç'te 9 Eylül'de yapılan seçimler sonrası 2 aylık dönemde hükümet kurulamadı.  Ilımlı muhafazakar Moderat Parti Lideri Ulf Kristersson ile Sosyal Demokrat Parti Lideri Stefan Löfven'in iki haftalık hükümet kurma çalışmaları sonuçsuz kaldı.

İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlén ise bugün sürpriz bir çıkış yaparak, gelecek hafta pazartesi günü Moderat Parti Lideri Ulf Kristersson'un başbakan olabilmesi için mecliste güven oyu yoklaması yapılacağına karar verdiğini açıkladı.

Ancak Ulf Kristersson'un yeni hükümette başbakan olabilme ihtimali zor görünüyor.

Kristersson, bir haftalık sürede sağ koalisyon partilerinin yanı sıra, sol koalisyon partilerinden destek almak zorunda. Ya da, sağ blok partilerin desteği ile birlikte, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi'ninde desteğine ihtiyacı var. 

Öte yandan bu sürpriz hamle, muhafazakar Center Partisi Lideri Annie Lööf'ün önünü kesmiş durumda. Zira, kamuoyu Lööf'enin başbakan olarak hükümeti kuracağına kesin gözüyle bakıyordu. Lööf'en sol partilerden destek görürken, sağ blok partilerinden Moderat ve Hristiyan Demokratlardan destek alamadı. 

Editör: İsveç Gündemi