İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı  ve Başbakan  Stefan Löfven ile  bugün mecliste yaptığı ortak basın toplantısında , hükümet kurma girişiminin son kez 18 Ocak Cuma günü deneneceğini söyledi. 

Koalisyon görüşmeleri esnasında Sosyal Demokrat Parti (S) Genel Başkanı Stefan Löfven'in Yeşiller Partisi (M) ile kuracağı azınlık hükümetine sağ ittifak partilerinden Liberal (L) ve Merkez Partisi’nin (C) destek vereceğini hatırlatan Norlen,'' 18 Ocak'ta Başkanı Stefan Löfven'in kurduğu koalisyon hükümeti son kez güven oylamasına sunulacak. Eğer, söz konusu koalisyon hükümeti güvenoyu alamazsa 21 Nisan 2019'da erken seçime gidilecek." dedi.

Sosyal Demokrat Parti'nin Yeşiller Partisi ile kuracağı azınlık hükümeti için dört partinin kesin anlaştığını söyleyen Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Stefan Löfven ise,  İsveç'in yeni bir seçime ihtiyacı olmadığını ve Cuma günü yapılacak güven oyu yoklamasında hükümetin kurulacağını umduğunu söyledi. 

- Son sözü Sol Parti söyleyecek 

Öte yandan Yeşiller Partisi ile kurduğu azınlık hükümetine, sağ ittifak partileri Liberal ve Merkez Partilerinden sürpriz destek alan Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Stefan Löfven, güvenoyu alabilmesi için Sol Parti'nin desteğine de ihtiyacı var. Sol Parti Gelen Başkanı Jonas Sjöstedt, iki gün önce yaptığı açıklamada, Stefan Löfven başbakanlığındaki koalisyon hükümetine red oyu vereceklerini belirtmişti. Sjöstedt, Sol Parti'nin istekleri yere getirilirse sözkonusu hükümete destek verebileceklerini vurgularken, Sosyal Demokrat Parti ile Sol Parti arasındaki görüşmelerinde devam ettiği bildirildi. 


İsveç'te 9 Eylül'de yapılan genel ve yerel seçimlerinden bu yana partilerin hükümet kurma girişimi 3 kez başarısızlığa uğramıştı. 

Seçim sonuçlarına göre, sol blok 144, sağ blok 143 sandalye kazanmış, aşırı sağ ise 62 vekil çıkarmıştı.

Editör: İsveç Gündemi