İki yüz kişinin katıldığı kahvaltı programına Ak Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı konuşmacı olarak katıldı.

Ak partinin 15 yıllık yaptığı hizmetlerden bahseden Ağralı, ''2011 yılında Sayın Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı iken beraber bölgemizde seçim çalışması yapıyorduk. Yurtdışında yaşayan bir vatandaşımız Davutoğlu'nun yanına yaklaşarak, ''Sayın bakanım, 15 yıl önce Avrupa'da Türk olduğumuzu söylemeye utanıyorduk. Pasaportumuzu gizliyorduk.

Ak Partinin yaptığı hizmetlerden sonra Avrupa'da bizimde statümüz yükseldi. Göğsümüzü gererek Türkiye'den geldiğimizi, Türk olduğumuzu söyleyebiliyoruz'' şeklinde cevap verdi. Ak Partinin Türkiye'yi nereden nereye getirdiği buradan belli'' dedi.

Geçen seneki seçim çalışmasından da bir anısını anlatan Ağralı, ''İsveç'in siyasi ağırlığı en yüksek gazetesi Degens Nyheter, Konya bölgesinde seçim çalışmalarını takip ediyordu. Benlede temas kurdular. Bana, ''Sen Kürtsün, Erdoğan'ı neden destekliyorsun, Neden Ak Partiden adaylığını koydun? Kulu'nun Tavşançalı Mahallesi'nde yaşayan Kürt vatandaşlarının çoğunluğu neden Ak Partiyi destekliyor. Erdoğan'ı destekliyorlar?'' Şeklinde sorular sordular. Bende, ''Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde AK Partinin sağlık, ulaşım, yol, ekonomi alanında yaptığı reformlardan bahsettim ve Kürt vatandaşlarımızın çoğunluğunun bundan dolayı Ak Partiyi desteklediğini ve Erdoğan'ı desteklediğini anlattım. Bu anlattıklarımız da İsveç'te gazete ve televizyonlara yansıdı'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde, seçimi kazanan cumhurbaşkanının en fazla iki dönem görevde kalacağını belirten Ağralı "Yeni sistemin, siyasette yenilenmeyi, değişimi, dönüşümü, kuşak değişimini de zorunlu hale getirecek. Ayrıca sistem, kuvvetleri yürütme de ve yasamada toplamıyor. Yasamaya ayrı güç veriyor, yürütmeye ayrı güç veriyor, ikisini birbirinden tam ayırıyor''şeklinde konuştu.

Ak Parti SKM Başkanı Özer Eken ise İsveç'te referandumun 8 ve 9 Nisan tarihlerinde yapılacağını belirtirken, İsveç'te 37 bin 600 seçmenin oy kullanacağını kaydetti. İsveç'teki sandıkların Stockholm'de kurulacağını kaydeden Eken, Göteborg ve Malmö'nün Stockholm'e 500 km uzaklığını gözününde bulundurarak orada yaşayan seçmenlerin Kopenhag ve Oslo'da oy kullanabileceğini kaydetti.
Kahvaltı sonrası İsveç Ak Parti skm yönetim kurulu ve Ağralı, Stockholm'de bulunan bazı dernek, hasta ve ev ziyaretlerinde bulundu.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi