Siyasi parti liderleri Löfven'i sorumluluk almak yerine oturup izlemekle suçluyor.

Ulf Kristersson (M): Stefan Löfven testler konusunda harekete geçmeli diyerek, yaygın test yapmayı geciktirmekten sorumlu tutuyor.

Kristersson "Stefan Löfven karar vermek zorunda."

Ebba Busch (KD), Löfven'in İsveç yaşamı ve sağlığı ile fazla oynadığına inanıyor.

Cuma günü, Başbakan Stefan Löfven (S) ve diğer parti liderleri arasında bir görüşme daha yapıldı.

Daha sonra, parti liderleri toplantıda yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. İsveç'in korona sınavı hakkında çok şey vardı.

Son günlerde, belirlenen üç grubu var. Hastalar, sağlık çalışanları ve sosyal açıdan önemli işlevleri olanları test etmekten kimin sorumlu olduğu konusunda bazı belirsizlikler olmuştu.

İsveç'in haftada 100 bin kişiyi test etme hedefi hala çok uzak bir ihtimalle gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

"Yasalar karar vermeli"

Ulf Kristersson, en azından yaşlıları ve risk altındaki grupları korumak için testin başlatılmasının çok önemli olduğuna inanıyor.

Sorumluluk konusunda görevlendirmeyi başbakanın yapması gerektiğinin altını çizerek, bu konuda yasal sorumluluk Löfven'de diyerek yaşananlardan sorumlu tutuyor.

Kristersson, "Şimdi hükümet sağlık sisteminin İsveç'teki tüm testlerden sorumlu olması gerektiğini öne sürerek bu konuda hükümetin çok fazla belirsizlik yarattığını" söyledi.

Moderaterna (Ilımlı) parti lideri, hükümetin "kararları dış kaynak kullanamayacağına" dikkat çekerek, "Löfven, tam olarak testlerin kime yapılacağına, kimler tarafına ve kimin sorumlu olacağına karar vermelidir" dedi.

"Yüksek riskli bir oyun"

Ebba Busch (KD)'da çok endileşi olduğunu belirtti.

Busch, "Stefan Löfven, ulusal düzeyde lider olmaktan uzaklaşıyor. Zayıf yönetişim İsveçlilerin yaşamları ve sağlıkları ile yüksek riskli bir oyun" dedi.

"Artık bölgeler, neden daha fazla test yapmadığımız konusunda etraftaki devletlerden şikayet alıyor" diyen Busch, İsveç pandemi sırasında fazla rahat davranmaya devam ederse, sıkıntıların devam edeceğini ve içinden çıkılmaz hal alacağının altını çizerek, salgını kontrol altına almak için yaygın testlerin başlatılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Jimmie Åkesson (SD) daha şeffaf liderlik çağrısında bulundu.

Åkesson, "Hükümet atılacak adımlarda bir bütün olarak sorunlara işaret etmeli ve süresi dolan direktifler hakkında yetkililere çok açık olmalıdır" ifadeleri kullanarak, hükümeti şeffaf olmamakla ve bu nedenlede çözümlerin geciktiğinin altını çizerek gidişat çok kötü değerlendirmesinde bulundu.

Corona Komisyonu talebi

Parti liderlerinin birçoğu, pandemi sırasındaki çalışmaları değerlendirecek ve süreci soruşturacak bir korona komisyonunun kurulması çağrısında bulundu.

Stefan Löfven daha önce kriz sona erene kadar beklemesi gerektiğini söylemişti, ancak parti liderleri arasında daha komisyon konusu tekrar gündeme getirildi. Koronavirüsle mücadele konusunda nelerin doğru, nelerin yanlış yapıldığını tespit etmek için bir araştırma komisyonun hızla kurulması için Moderat partisi tarafından hazırlanan teklifin parlamento anayasal komitesine aktarılacağı belirtiliyor.

Editör: İsveç Gündemi