Dagens Nyheter gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talep ettiği gibi İsveç hükümetinin “terör örgütü faaliyetlerine katılmanın suç sayılmasını” öngören bir değişikliği kabul etmek için hazırlandığını yazdı.

İsveç hükümetinin NATO üyeliğini elde etmek için Erdoğan’a “zafer” vermek isteği yorumunu yapan gazete, söz konusu düzenlemeye ilişkin özellikle İsveç Barolar Birliği’nin itirazına sayfalarında yer verdi.

İsveç gazetesi, itirazlara rağmen hükümetin terör örgütüne üyeliğin suç sayılması için gelecek hafta düğmeye basacağını belirtirken, aynı gün Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında NATO üyeliğiyle ilgili Brüksel'de üçlü toplantının süreceğini yazdı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “İsveç, çok uzun süredir terörist faaliyetlere katılım olasılığına ilişkin gevşek bir yasal düzenlemeye sahip.” demişti.

Hükümetin bu yasal düzenlemeyi hayata geçirmek için çalışmaları hızlandırdığını kaydeden Dagens Nyheter gazetesi, düzenlemenin Nato zirvesinden önce 1 Haziran’a kadar yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini yazdı.

Tukhoma Ünieversitesi’ndeki Türkiye uzmanı profesör Jenny White, Dagens Nyher gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye “zafer vermek zor çünkü ülkelerin zafer algısı farklı” diyerek, "İsveç'te terör yasası gibi konuların somut bir anlamı var. Ama Erdoğan için zafer, uluslararası liderlerin ona boyun eğmesi." ifadesini kullandı.

İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’nin her zaman daha fazla taleplerde bulunabileceğini kaydeden White, ”Erdoğan için en önemli şey seçim sonucu. Bir şey seçimleri kazanmasına yardımcı olduğu sürece, bunu yapmaya devam edecek." dedi.

Editör: İsveç Gündemi