Başkent Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, İran ve  İsveç arasında "teknoloji, eğitim, yol ve şehircilik, iletişim, kadın ve aile"  gibi konularda 5 mutabakat zaptı imzalandı.

Heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın  toplantısında konuşan Ruhani, iki ülkenin nükleer anlaşma sonrası  gerçekleştirilebilecek ekonomik iş birliğinden azami oranda istifade etmesi  gerektiğini belirtti.

İkili görüşmede Tahran ve Stockholm arasındaki siyasi, kültürel ve  ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası  konuların da ele alındığını dile getiren Ruhani, şunları söyledi:

"Bugün herkes Suriye'deki ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, Suriye  hükümeti ve muhalifler arasındaki görüşmelerin devamı ve DEAŞ ve Nusra  Cephesi'yle mücadele konusuna riayet etmelidir. Yakında Suriye'de yeni şartların  ortaya çıktığına şahit olacağız."

Ruhani konuşmasında, nükleer anlaşma sonrasında ülkesiyle ticari ve  ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için de Avrupa Birliğinin (AB) üye ülkelerin  banka ve şirketlerine bu konuda gereken desteği vermesini beklediklerini ifade  etti.

İlişkileri artırma kararlılığı

İsveç Başbakanı Löfven ise uzun yıllar sonra İran'ı ziyaret eden ilk  İsveç Başbakanı olduğuna dikkati çekerek, bundan dolayı memnuniyetini dile  getirdi. Löfven, ikili görüşmede bölge sorunları, insan hakları ve İran-Suudi  Arabistan ilişkilerini konuştuklarını belirterek, iki ülkenin başta ekonomi olmak  üzere çeşitli alanlarda ilişkilerini artırma konusunda kararlı olduğunu ifade  etti.

Editör: İsveç Gündemi