‘İsrail’in son dönemde Filistinlilere yönelik uyguladığı yargısız infazların soruşturulması’ gerektiğini söyleyen İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, 15-17 Aralık tarihleri arasında Filistin’e bir ziyarette bulunacak.

İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Riyad Malki ile görüşecek Wallström’ün iki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesi için temaslarda bulunacağı kaydedildi

İsrail, İsveç Dışişleri Bakanı’nı ülkeye almayacak

‘İSRAİLLİ YETKİLİLER, WALLSTRÖM’Ü BOYKOT EDİYOR’

Wallström’ün ziyaret programının dikkat çekici kısmı ise hiçbir İsrailli yetkili ile görüşmenin yer almaması. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrailli yetkililer Wallström’ü İsrail karşıtı açıklamaları nedeniyle boykot ediyor. Haberde, Wallström’ün dışişleri bakanlığı görevini de üstlenen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmek istediği ancak bu talebinin geri çevrildiği belirtildi. Gerekçe olaraksa Netanyahu da dahil olmak üzere bakanların ‘yoğun programı’ gösterildi. Gazeteye konuşan kaynaklar, asıl gerekçenin ise ‘Wallström’ün İsrail’de hoş karşılanmaması’ olduğunu belirtti.

‘İSRAİLLİ YETKİLİLERİN GERİ ÇEVİRDİĞİ İSVEÇLİ BAKAN ZİYARETİNİ İPTAL ETMEDİ’

Kaynaklar ayrıca, İsrailli yetkililerden ret yanıtı alan Wallström’ün gezi programını bozmayarak sadece Filistinli yetkililerle görüşmek üzere bölgeye geldiğini iddia etti. İsveç, 2014 yılında Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıdıklarını duyurmuştu.



Editör: İsveç Gündemi