HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Stockholm'de İsveç Dışileri Bakanı Wallström ile Başbakanlık Konutunda bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 Türkiye'de ve Ortadoğu'daki sorunların çözümüne yönelik HDP'nin görüş ve düşüncelerini İsveçli politikacı ve sivil toplum örgütlerine anlatmak için geldiğini belirten Demirtaş, Türkiye'de barış görüşmelerinin yeniden başlamasını ve silahları her iki tarafın da susturması gerektiğini ifade etti.

 Demirtaş, "HDP olarak müzakerelerin kesildiği yerden başlatılmasını ve yürütülmesini savunuyoruz" dedi.

Kurulacak seçim hükümetinde yer almayı düşündüklerini açıklayan Demirtaş, parti olarak kurulacak seçim hükümetine bakan vereceklerini ve yapılacak seçimde de yüzde 20 oy oranını geçeceklerini iddia etti.

Wallström: Türkiye AB ve İsveç için önemli 

İsveç'le Türkiye arasında yakın ve stratejik ilişkilerin bulunduğuna dikkat çeken İsveç Dış İşleri Bakanı Margot Wallström de Türkiye'nin  terörizmle ve DAEŞ ile mücadelede AB'nin önemli bir partneri olduğunu vurguladı.

Ateşkesin bozulmasından dolayı son derece kaygı duyduklarını belirten Wallström, bölgede ki istikrarın tekrar kazınılması için "Çözüm Süreci" görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti.

- Demirtaş'a Avrasya grubundan protesto


Demirtaş ile Wallström'ün görüşmeleri sırasında Avrasya Derneği adına bir grup gurbetçi genç, başbakanlık binasının önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Grbun adına açıklama yapan Ayla Yasemin Dağoğlu  terör örgütü PKK'nın saldırılarını kınayarak, Türk ve Kürtlerin kardeşliğine vurgu yaptı.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi