Mikail Yüksel'in İsveç'in önde gelen gazetesi Expressen'den çıkan yazısı...



Göteborg, 20 yılı aşkın Sosyal Sosyal Demokrat Parti'nin yönetimi altında ayrımcılığın gün geçerek daha fazla arttığı bir şehir haline geldi. Biskopsgården ve Angered gibi kenar mahallelerde yaşayan birçok vatandaş kendini aldatılmış ve toplumdan kopmuş hissediyor. Bu bölgeler zaman içinde uyumdan uzaklaşarak dışlanma ile karşı karşıya kalmış, ve Göteborg Belediye Yönetimi ise konu ile ilgili hiçbir çözüm üretememiştir.
Toplumu önce insan, aynı zamanda iyi bir okul, sağlık sistemi, verimli bir sivil toplum hayatı ve şirketler oluşturur. Ancak Göteborg'un kenar mahalleleri olarak adlandırdığımız bu bölgeler, ne yazık ki suç işlenme oranının yüksek olmasından dolayı bu hizmetlerden mahrum kalmaktadır.


Birkaç hafta önce Hjällbo'da polisi Ziynet'e edip, bölgede yaşanan sorunlar hakkında çözüm yolları geliştirmek için bilgi aldım. Emniyet güçlerinin toplum içinde elinden geleni yaptığını çekinmeden söyleyebilirim.
Demem odur ki, bu bölgelerin kendi kültürü ile imkanlar yaratarak daha canlı ve ilgi çekici, ilçelere dönüşebilmesi için çözümler bulmamız lazım. Örneğin bu bölgelere yatırım yapmak isteyen şirketlere kolaylıklar sağlanmalı. Hem büyük hem de küçük şirketlerin yeni yatırımlar yapması için bürokratik zorlukları ortadan kaldırmak istiyoruz.


Ancak bu bölgelerimizde sorunlar maalesef çok fazla. Polise yaptığım ziyarette birçok şirketin artan suç oranları ve güvensizlikten dolayı yatırımdan kaçındığını öğrendim.
Göteborg halkı nerde yaşarsa yaşasın veya nerde yatırım yapmak isterse istesin kendini güvende hissetmelidir. Bu sebeple polise daha fazla imkanlar verilmesini istiyoruz. Görev yaptığı bölgede uzun süre kalan tecrübeli polisler ile uzun vadeli çalışmalar yaparak daha kolay. Ayrıca toplumun herkesimi ile dialog içinde çalışmalar yürütmek istiyoruz.


Toplumun çeşitli kesimleri ile işbirliği yapılması konusunda uzun süredir duruyoruz. Dememiz odur ki eğer okul ve dernekler ile işbirliği yapılırsa sorunlar daha erken farkedilir ve çözülür. Bu bölgelerdeki genç ve çocukların erken yaşlarda spor ve kültür gibi aktiviteler ile uğraşarak kendilerini zararlı alışkanlıklardan uzak tutmasını sağlayabiliriz.
Birçok defa somut çözüm önerilerinde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Artık tüm Göteborg'da huzur oluşturmak için çalışmamız gerekiyor. Çünkü huzursuzluk ve suçluluk oranlarını artışı yanında ayrımcılığı da getiriyor.


Mikail Yüksel
Centerpartiet Göteborg İl Başkan Yardımcısı



Editör: İsveç Gündemi