Finlandiya parlamentosu, ülkenin NATO üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını kabul ederek, Helsinki'nin İsveç'ten ayrı olarak ittifaka üye olmasının önünü açtı. 

Finlandiya haber ajansı YLE'nin bildirdiğine göre, parlamento, NATO'ya katılım anlaşmasını 184'e karşı 7 oyla onayladı.

Sol İttifak'ın 6 temsilcisi ve "Güç Halka Aittir Partisi"nden Ano Turtiainen, NATO üyeliğine karşı oy kullandı.

Finlandiya'nın NATO üyeliği, Türkiye ve Macaristan'ın onaylaması durumunda gerçekleşecek. Diğer tüm müttefik ülkelerin ulusal parlamentoları, hem İsveç hem Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekledi.

Türkiye, İsveç'in Ankara'nın endişelerini karşılayacak adımları henüz yeterli seviyede atmadığını belirtirken, ilk etapta Finlandiya'nın tek başına üye olmasına sıcak bakacağının sinyalini vermişti. Finlandiya, İsveç'ten ayrı olarak NATO'ya katılmaya uzun süre yanaşmasa da, daha sonra bu olasılığa daha sıcak bakmaya başladı. 

Finlandiya Parlamentosu'nun bugünkü oylamada potansiyel NATO üyeliğine onay vermesi, Helsinki'nin önünde İsveç'in de üyeliğinin önünün açılmasını beklemesi gibi bir şart olmadığı anlamına geliyor. 

Finlandiya'da hükümet ve Cumhurbaşkanının eylemlerinin yasalara uygunluğunu denetlemekle görevli Adalet Şansölyesi Tuomas Poysti, katılım anlaşmasının mecliste onaylanması sonrasında Cumhurbaşkanının anlaşmayı imzalamak için azami üç ay bekleyebileceğini belirtmişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada anlaşmayı yürürlüğe sokan yasayı "meclis onaylar onaylamaz" imzalamak istediğini, ancak "pratik nedenlerin ortaya çıkması durumunda bekleyebileceğini" söylemiş, "Ama Nisan'daki seçimlerin sonrasına kalmaz" demişti.

Editör: İsveç Gündemi