Sınırların kapatılması ve ticari ilişkilerin önemli ölçüde askıya alınması nedeniyle, İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya arasında büyük gerilime neden oluyor. Üç eski bakan bu durumun önüne geçmek için harekete geçti. Üç bakanın ortak imzasıyla hükümetlere mektup gönderildi.

İsveçli eski bakan, Sven-Erik Bucht, Danimarkalı eski bakan Bertel Haarder ve Finlandiyalı eski bakan Kimmo Sasi koronavirüs salgını nedeniyle sınırların açılması ve komşuların aralarındaki ticaret hacmini düzenlemesi için aracılık ettiği belirtildi.

İskandinav eski bakanları: "İnsanların güvenini geri kazanma zamanı" diyor.

Sınır konseyi üyesi olan üç eski bakan, başbakanlarımızın geçen yıl Ağustos ayında kabul ettikleri vizyona göre, İskandinav bölgesi 2030'da dünyanın en sürdürülebilir ve entegre bölgesi olacak.

Ne yazık ki, covid-19 ile mücadeledeki farklı ulusal stratejiler sınır bölgelerimizdeki hareketliliği olumsuz etkilemesi nedeniyle bugün hedefimizden çok uzaktayız.

Hükümetler birbirleriyle daha fazla konuşmaya başlamazlarsa ve aynı zamanda İskandinav sınır bölgelerinde yaşayan ve çalışanları da dikkate alırlarsa, entegre bir İskandinav bölgesi için birkaç yıllık çalışma heba edilebilir.

Belirsizlik halihazırda çalışma ya da ikamet düzenlemeleriyle ilgili olup olmadığını bilmeyen on binlerce sınır yolcusu için sorun yaratmaktadır. Uzun vadede, serbest dolaşımın yarattığı dinamiklere bağlı olan sınır bölgelerimizin ekonomik potansiyeline büyük bir darbe vurması muhtemeldir.

Kararlar, gündelik hayatı sınır bölgesinde olan vatandaşlardan uzak ve sonuçlarına bakılmaksızın alnıyor.

Belediyeler ve ilçeler arasında yıllardır ortak spor tesisleri, okullar, itfaiye ekipleri vb. ile işbirliği yapılmaz. Sınır bölgesi yanlış bölgede bulunan yazlık, aile veya alışveriş merkezlerine ziyaretler sınır bölgeleri kurulduğunda tamamlanamaz. Sınır bölgelerindeki işletmeler, ağırlama endüstrisi ve ticaretinde özellikle zor durumdadır.

Siyasi kararlarımızı yönlendirmek için enfeksiyon koruma hususlarına tam saygı duyuyoruz, ancak sınır bölgelerindeki sorunların çoğunun sağlık riskleri artmadan daha iyi koordinasyonla önlenebileceğini de iddia etmek istiyoruz.

Danimarka İsveç sınırını kapatmaya karar vermeden önce Danimarka ve İsveç birbirleriyle konuşsaydı, bu şekilde bir sınır kapatma olmazdı ve sınırların kontrollü bir şekilde açık tutulması mümkün olurdu. Skåne bölgesinde covid-19, Kopenhag ve Själland'dan daha az yaygın vurgusu yapıldı.

Yaz sezonu gelmesiyle birlikte Danimarka tarafında bulunan İsveçlilerin ve İsveç tarafında bulunan Danimarkalıların yazlık evleri, Norveçliler ve Almanlara zarar vermeyecek düzenlemelerin yapılması gerektiği söylenirken, Danimarka kısıtlamaları ülkeler arası turizmin felç olduğu belirtildi. Eski bakanlara göre, boşuna bir kısıtlama, yazlıklarına araçla gidecek olan insanların salgına katkısı olmayacağının altı çizildi.

Sınır kapatmaları ne Danimarka sağlık yetkililerinin ne de DSÖ'nün tavsiyesi üzerine yapılmamıştır ve ne ekonomik ne de tıp uzmanları sınır kapanmalarının amacını görememektedir dendi.

İsveç ve Finlandiya arasındaki Haparanda ve Torneå arasındaki sınırda, insanların normal günlük yaşamlarını iş, okul, alışveriş, spor, aile görüşmeleri, akraba ve arkadaşlarıyla olduğu gibi sınır boyunca serbestçe hareket etmelerini önlemek için çit kuruldu.

Şehirleri birbirine bağlayan ortak meydanda, iki metre mesafeli, çatı çitinin üzerinde birbirleriyle sohbet eden görüşmeler görüyoruz diyen bakanlar, bütün bunlar dünyanın en huzurlu sınırı olarak adlandırılan yerde gerçekleşmesi endişe verici ifadeleri kullandı.

İsveç sınır bölgesinde korona vakalarının sayısı, Kalix dahil İsveç Tornedalen'i Finlandiya tarafında, Kemi dahil Fin Tornedaleninden çok daha az olduğu için kısıtlamalar da haklı görülmedi.

Risk, altmış yılı aşkın bir süredir inşa ettiğimiz her şeyin birlikte hareket etmezsek başarısız olacağını gösteriyor denildi. Kriz sona erdiğinde, İskandinav ülkelerindeki insanlar ve şirketler artık tüm İskandinav fırsatlarını kullanmaya istekli olmayacak, ülkelerinde kalıyorlar. Entegrasyon durgunlaşır denildi.

Mevcut kriz sırasında, nefret, memnuniyetsizlik ve milliyetçilik, sadece sosyal medyada değil tüm alanlara yayılacak.

İskandinav işbirliği bir barış projesidir ve şimdi İskandinav ülkeleri vatandaşların güvenini yeniden kazanmak için ortak hareket etmek zorundadır.

Eski İsveç parlamentosu, Norrbotten İlçesi valisi ve İskandinav Konseyi üyesi olan Ragnar Lassinantti'yi 1965'teki bir radyo programından alıntılayarak, "Onları yaratan biziz. Ve sınır psikolojisinde, sınırdan sonra en uzun süre nadiren düşündüğümüz durum bitti" dedi.

İskandinav Sınır Konseyi üyeleri olarak, İskandinav hükümetlerini birbirleriyle konuşmaya ve salgını İskandinav hükümetleri arasındaki işbirliğinin dar bir milliyetçi bakış açısına tercih edildiği bütüncül bir perspektiften görmeye çağırıyoruz.

Sven-Erik Bucht, eski Kırsal Bakanı, İsveç
Bertel Haarder, eski Kültür ve Kilise Bakanı, Danimarka
Kimmo Sasi, eski Ticaret ve Avrupa Bakanı, Finlandiya

Editör: İsveç Gündemi