Yeneroğlu, yazılı açıklamasında, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının TBMM'de temsili ve seçimlere katılımıyla ilgili kanun teklifi hazırladıklarını belirtti. 
Teklifin öncelikle yurt dışı seçmenin TBMM'de temsil edilmesi sorununu gidereceğini vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti: 

"Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili yine o kitlenin içinden çıkan kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM'de doğrudan temsil edecek milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır."

15 MİLLETVEKİLİ KONTEJYANI

Teklifin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak düzenlediğini ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü dile getiren Yeneroğlu, "Bu yurt dışında yaşayan vatandaşların TBMM'ye vekil gönderebilmesi için gerekli. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2,8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil imkanı sağlayacağı düşünülmektedir" değerlendirmesini yaptı.

535+15 ŞEKLİNDE OLACAK

Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, “550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550'nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız” şeklinde konuştu.
Editör: İsveç Gündemi