Türkiye'de yapılacak 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için Avrupa'da 8 Ekim'den bu yana oy kullanan vatandaşlar, saatlerce yağmur altında sıra beklemelerinin nedeni olarak seçim merkezlerinin yetersizliği ve uzaklığını gösterdi.

Özellikle Almanya'da oy kullanmak isteyen seçmenlerin 13 başkonsolosluk görev bölgesinde saatlerce yağmur altında beklemesi, tartışmaları beraberinde getirdi. Belçika, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerde de genellikle siyasi partilerin tahsis ettiği otobüsler ile oy kullanmaya gidenler, uzun kuyruklar oluşturdu. Kimi bölgelerde yağmur altında saatlerce beklemek sorunda kalan seçmenler, yetkililerin sorunu çözmesi için çağrıda bulundu.

YSK'nın, yurt dışı seçmenin kendisine en uygun yerde oy kullanabilmesine izin vermesi ve seçim mahallerinin artırması durumunda, Malmö'de oturan bir seçmenin, Stockholm'e bin 230 kilometre yol yapmak yerine Malmö'nün 40 kilometre uzağındaki Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da oyunu kullanabilmesi mümkün olacak.

AK Parti Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu, YSK'nın yurt dışında sandık sayısı ve seçim merkezlerini artırmaması nedeniyle eleştirdi.

Avrupa'daki seçim sandıklarına 500 bine yakın oy kullanıldığını ve sandık mahallerinde ciddi bir izdiham oluştuğunu ifade eden Yeneroğlu, bu izdihamla karşılaşılacağını daha önceden tahmin ettiklerini ve bunun çözümü için YSK'ya müracaat ettiklerini ancak YSK'nın müracaatlarını dikkate almadığını ifade etti.

Almanya'da 13 olan seçim bölgesinin 27'ye çıkarılması için daha önce YSK'ya teklif götürdüklerini vurgulayan Yeneroğlu, YSK'nın bu talebi ''sandık güvenliğini sağlayamayız'' gerekçesiyle kabul etmediğinin belirtti.

Vatandaşlar da dertli

Oy kullanabilmek için eşiyle 50 kilometre uzaktan Düsseldorf Başkonsolosluğu'na üçüncü gelişinde oy kullanabilen İsa Özçim, "Kalabalıktan içeri giremedim. Madem oylarımız bu kadar önemli, bu kadar zorluk çıkarılmaması gerekirdi" dedi.

Frankfurt Başkonsolosluğu'ndaki seçim merkezine Mannheim kentinden gelen Umut Vural ise "Seçim alanı yakınımızda olsa daha çok kişi oy kullanırdı. Türkiye’deki gibi yakın yerlerde olsa daha iyi olurdu bizim için" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi adına seçim komisyonu üyesi olarak görev yapan İbrahim Vural da seçmenlerin çoğunun hafta içinde çalıştığını, sandıkların az oluşunun hafta sonları konsolosluklarda kaos yarattığını dile getirdi.

Editör: İsveç Gündemi