İstifa etme gerekçesi olarak, dünyada nefes borusu nakli alanında tanınan Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin Karolinska Üniversitesi Hastanesi'nde Türkiye'den Yeşim Çetir'in de bulunduğu hastalarına, ameliyatın risklerini tam anlatmadan ve etik kuruldan izin almadan ameliyat yaptığı iddiaları gösterildi.
İstifasını yayımladığı mesajla duyuran Hamsten, "Bir rektör olarak inandırıcılığımı kaybetmek benim için çok zor bir durum. Bu yüzden istifa kararı aldım" dedi.

Ülkedeki STV kanalı, Macchiarini’nin ameliyatlarına ilişkin yayınladığı programda, Macchiarini’nin hastalarını riskler hakkında yeterince bilgilendirmediği iddialarına yer vermiş, Stockholm Başsavcılığı da geçen ay Macchiarini hakkında “kasten öldürme ve yaralama” suçlarından inceleme başlatmıştı.
Karolinska Üniversitesinden yapılan açıklamada da "Prof. Dr. Macchiarini'nin hastanede yaptığı üç suni nefes borusu ameliyatında, etik kurulundan izin belgesi almadığı iddialarına yönelik "Stockholm Başsavcılığının başlattığı inceleme neticesinde söz konusu doktorun sözleşmesi askıya alındı" ifadesi kullanılmıştı. 
Hakkında inceleme başlatılan Prof. Dr. Macchiarini'nin geçen hafta Karolinska Üniversitesi ile ilişkisi kesilmişti. 


- Türk hastanın tedavisi devam ediyor

Üniversite öğrencisi Çetir, 2012 yılında İstanbul'da, elindeki terleme nedeniyle ameliyata alınmış ancak ameliyatı sırasında boğazına takılan oksijen hortumlarının ucundaki metal parça nefes borusuna zarar vermişti.
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan üç ameliyattan da sonuç alınamaması üzerine Çetir, Sağlık Bakanlığının onayıyla İsveç'teki Karolinska Üniversitesine sevk edilmişti.
İsveç'teki tetkiklerinin ardından, Macchiarini tarafından Ağustos 2012’de gerçekleştirilen ameliyatla Çetir'e kök hücre yöntemiyle geliştirilen yeni nefes borusu nakli yapılmıştı. Naklin başarısız olması üzerine Çetir, geçen yıl ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki Temple Üniversitesine sevk edilmişti.
Çetir’in tedavisine burada devam ediliyor.
Editör: İsveç Gündemi