İsveç'te Karolinska Üniversitesi, aralarında Türkiye'den Yeşim Çetir'in de bulunduğu hastalarına, ameliyatın risklerini tam anlatmadan ve etik kuruldan izin almadanameliyat yaptığı için dünyada nefes borusu nakli alanında tanınan Prof. Dr. Paolo Macchiarini ile ilişkisini kesti.

HASTALARINI YETERİNCE BİLGİLENDİRMİYOR

Ülkedeki STV kanalı, Macchiarini’nin ameliyatlarına dair yayımladığı belgeselde, Macchiarini’nin haslarını riskler hakkında yeterince bilgilendirmediği iddia edilmiş, Stockholm Başsavcılığı da geçen ay Macchiarini’ye karşı “kasti adam öldürmek ve adam yaralamak” suçlarından inceleme başlatmıştı. Karolinska Üniversitesinden yapılan açıklamada da, “Prof. Dr. Macchiarini'nin hastanede yaptığı üç suni nefes borusu ameliyatında, etik kurulundan izin belgesi almadığı iddialarına yönelik Stockholm Başsavcılığının başlattığı inceleme neticesinde söz konusu doktorun sözleşmesi askıya alındı” ifadesi kullanıldı.

Macchiarini'nin Çetir dışında suni nefes borusu nakli yaptığı diğer iki hasta ameliyattan hemen sonra hayatını kaybetmiş, Çetir’in ameliyatı da başarısızla sonuçlanmıştı.

“KIZIMI KOBAY GİBİ KULLANDI”

Kızının kobay gibi kullanıldığını ifade eden Çetir'in babası Hayrullah Çetir, "Elimdeki bütün belgeleri olayı araştıran savcıya verdim. Savcının incelemesi bir yıl sürecek. İnceleme bittikten sonra, Macchiarin ve Karolinska Üniversitesine maddi ve manevi tazminat davası açacağım” dedi. Üniversite öğrencisi Çetir, 2012 yılında İstanbul'da, elindeki terleme nedeniyle ameliyata alınmış ancak ameliyatı sırasında boğazına takılan oksijen hortumlarının ucundaki metal parça nefes borusuna zarar vermişti. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan üç ameliyattan da sonuç alınamaması üzerine Çetir, Sağlık Bakanlığının onayıyla İsveç'teki Karolinska Üniversitesine sevk edilmişti. İsveç'teki tetkiklerinin ardından, Macchiarini tarafından Ağustos 2012’de gerçekleştirilen ameliyatla Çetir'e kök hücre yöntemiyle geliştirilen yeni nefes borusu nakli yapılmıştı. Naklin başarısız olması üzerine Çetir, geçen yıl ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki Temple Üniversitesine sevk edilmişti. Çetir’in tedavisine burada devam ediliyor.
Editör: İsveç Gündemi