Enfekte olan kişilerin virüsü dışkı yoluyla dışarı attığını ve tuvaletlerin iyi temizlenmemesi ya da sifonu çekerken dikkat edilmemesi halinde damlacık yoluyla bulaşabilir.

Araştırmada tuvaletini yaptıktan sonra iyi temizlenmek gerektiğini ve ellerin tuvaletten çıkmadan iyice yıkanması gerektiği vurgulandı.

Araştırmacılar: Sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatın tavsiyesinde bulundu. 

Amerikan fizik enstitüsündeki araştırmacılar, bilgisayar modellemesi ile yaptığı araştırmada tuvaletlerin su ve hava akışını simüle ettiler, yapılan simüle ile bu durum fark edildi.

Sifonu çekerken, ya da tuvaleti yıkarken, klozetten oldukça yüksek bir hızda yükselen bir aerosol damlası bulutu oluşturabilir. Araştırmacıların incelediği tuvalet modellerinde, parçacıkların saniyede beş metre yükseldiğini buldular.

Hesaplamalar, toplam partikül sayısının yüzde 40-60'ının tuvalet oturağının üzerine çıkabileceğini ve böylece daha geniş bir alana yayılabileceğini göstermiştir.

"Sifonu çekmeden kapağı kapatın"

Araştırma sonuçları raporda "endişe verici" olarak tanımlandı ve bunlarla temel olarak, araştırmacılar enfeksiyonun yayılmasını en aza indirmek için üç ipucu sunmaktadır:

- Sifonu çekmeden önce tuvalet kapağını kapatın.

- Kullanmadan önce klozet yuvasını temizleyin.

- Tuvaletten sonra ellerinizi iyice yıkayın. 

Hem sifon düğmesinde hem de kapı kolunda virüs parçacıkları bulunabilir denildi.

Editör: İsveç Gündemi