Birçok bakım evinde koronavirüs salgını nedeniyle çalışan hemşirelerde enfekte oldu. Koronavirüse yakalan hemşire Petra Lehto başından geçenleri ve çalıştığı yerdeki uygulamalarla ilgili basına konuştu.

Yaşlı bakım evinde çalışan 51 yaşındaki hemşire Petra Lehto işyerinde enfekte oldu.

Korona şüphesi olan bir yaşlı bakım evinde çalıştığu halde, koruyucu ekipman verilmedi.

Hemşire Lehto: "Şimdi en çok üzüldüğüm şey kocama bulaştırdım. Dokuz gündür ateşi yüksek" dedi.

Alarm sonrası, yaşlıların ve evde bakım personelinin uygun koruyucu ekipmana sahip olmadığından kendisi gibi birçok çalışanın ve yaşlıların çok sıkıntı çektiğini söyledi.

Kiruna'da çalışan hemşire Petra Lehto, Belediye yönetiminde olan bakım evinde yaşlılara bakan ve şimdi kendisine korona bulaşmış olanlardan biri.

Medyada abartılı konuşma var dediler

İki hafta kadar önce, koronadan şüphelenilen bir yaşlıya bakmak için gitti. Ziyaretten kısa bir süre sonra hastalandı. 

Petra Lehto, işvereni Kiruna Belediyesi'nin onu ve diğer personelin koruyucu ekipman konusundaki uyarılarını ciddiye almadığına inanıyor.

"Patronum medyada abartılı bir konuşma olduğunu, bazı insanların sadece üşüttüğünü söyledi." Uyarılarımızı dikkate almadılar dedi.

Sadece galoş ve eldiven verildi

Petra Lehto baktığımız yaşlıları ziyaret ettiğinde koruma olarak kendilerine sadece galoş ve eldiven verildiğini söyledi.

Talep ettiğiniz halde neden doğru ekipmanı alamadınız? 

Anladığım kadarıyla maske koruyucuları vardı diyen Petra Lehto, "İşverenin bir noktada bizi dinlemesini istiyorum" dedi.

Petra Lehto, işyerinde enfekte olduğundan emin. Baktığı yaşlıyı ziyaret etmeden günler önce sürekli evde kaldığını ve alışverişe bile gitmediğini söyledi.

Kendi durumunun iyi olduğunu ancak kocası Bengt'in durumu daha ağır dedi.

"Benden çok daha kötü. Ateşi düşürmesine rağmen 39 dereceden fazladır. Sağlık hizmetleriyle temasımız var ama evde süreci geçirmeye çalışıyoruz. Durumu daha da kötüleşiyor ve nefes almak zorlaşıyor" ifadeleri kullandı.

Sosyal yönetici: Rutinleri takip ediyor

Kiruna'nın sosyal bakım direktörü Håkan Dahlqvist, belediyenin bölge tarafından belirlenen enfeksiyondan korunma yönergelerini izlediğini söyledi.

O zaman, kişinin hiçbir semptomu yoktu ama bir aile bireyinde soğuk algınlığı semptomları vardı. Daha sonra yönergelerimiz, ailenin iki metre koruma mesafesine uymaları gerektiği konusunda uyarıldı ve durumları takip ediliyor ifadeleri kullandı.

Evdeki bir kişinin hasta olduğundan şüphelenildiğinde, çalışanınıza doğru koruyucu ekipman verilmesini sağlayamadınız mı?

"Elimizdeki gerçeklerle, başka türlü yapmamız imkansız. Kurallarımızı sürekli olarak mevcut bilgi durumuna uyarlamaya çalışıyoruz. Arada sırada mevcut rutinlere göre elinizden geleni yapıyoruz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi