Avustralya'nın Halk Sağlığı Dairesi başkanı Trevor Drew, cep telefonları ve ATM'lerin enfeksiyon riskini ciddi şekilde oluşturabileceğini söylüyor.

Ancak İsveçli profesör Agnes Wold buna katılmıyor.

Yapılan araştırmayla ilgili raporu değerlendiren İsveçli profesör Agnes Wold, virüsün yaklaşık bir ay boyunca cep telefonlarında yaşamasını bir kıyamet sonrası filme benzeterek, böyle bir şeyin çok mümkün olmadığını, ancak virüsün sadece cep telefonlarında değil bir çok yüzeyde bir süre yaşayabileceğini belirtti.

Yüzeyler yoluyla korona bulaşmasının ne kadar büyük bir risk olduğu sorusu pandemi sırasında desteklendi ve gündemde tutulmaya devam ediyor. Bazı ülkeler tüm caddeleri ve plajları dezenfekte ederken, İsveç farklı bir yaklaşım seçti.

İsveç Halk Sağlığı Ajansı'na göre virüs yüzeylerden bulaşabilir, ancak riskin diğer insanlar tarafından enfekte olmaktan önemli ölçüde daha az olduğu değerlendiriliyor.

Virüs yüzeylerde ne kadar süre "hayatta kalabilir", yani ne kadar süre aktif ve dolayısıyla bulaşıcı olduğu konusunun henüz net bir cevap da bulunmuyor.

Ancak Avustralya'da yakın zamanda yapılan bir laboratuar çalışmasına göre, virüs "ideal koşullar" altında hayatta kalabilir. Cep telefonu ekranlarında ve banknotlar gibi pürüzsüz yüzeylerde tam 28 gün boyunca yaşayabilir ve bulaşıcı olabilir.

Avustralya Halk Sağlığı Dairesi başkanı Trevor Drew ABC'ye verdiği demeçte, "Cep telefonları ve ATM'ler gibi dokunmatik ekranlı cihazlar çok dokunulan yüzeylerdir. Yeterince düzenli olarak temizlenmeyebilirler ve enfeksiyon riski oluşturabilirler." dedi

Hazırlanan araştırma raporunda "Virüsün ne kadar süre bulaşabileceğini bilmek önemlidir, bu yüzden nesneleri ne sıklıkla dezenfekte etmemiz gerektiğini ve ortak yüzeylerin ne tür bir risk oluşturduğunu biliyoruz" denildi.

Ancak klinik bakteriyoloji profesörü Agnes Wold, kendi ellerimiz dışında hiçbir şeyi dezenfekte etmemize gerek olmadığını söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi