Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalık Araştırma ve Politika Merkezi'nin raporuna göre, hasta görünmeyen insanlardan yayılma kabiliyeti nedeniyle, virüsün yakın tarihte çoğu pandeminin nedeni olan influenzadan daha zor kontrol edilmesini bekliyor. Rapora göre, en fazla bulaşıcılık semptomların ortaya çıkmadan önce olmasıdır.

Dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insanın ülkelere yayılmasını en aza indirgemek için hükümetler şimdi dikkatli bir şekilde işletmelerin ve halka açık yerlerin yeniden açılmasına izin veriyor. Ancak uzmanlar, koronavirüs pandemisinin 2022'nin ötesine geçebilecek dalgalarda devam edeceğini söyledi.

"Hükümet yetkililerinden risk iletişimi mesajları, bu salgının yakında sona ermeyeceği kavramını da içermelidir" dedi ve "insanların önümüzdeki iki yıl içinde hastalığın periyodik olarak yeniden canlanması için hazırlıklı olmaları gerekiyor." denildi.

Araştırmacılar, bu yıl için küçük miktarlarda bulunabilecek aşılar yapmak için acele ediyorlar. 

2009-2010 grip salgınına karşı büyük miktarlarda aşı ABD'de salgının zirveye çıkmasına kadar mevcut olmasa da, bir çalışmada, artışların sadece o ülkede 1.5 milyon vaka ve 500 ölümü önlediği tahmin edildi.

Rapor CIDRAP direktörü Michael Osterholm ve tıbbi direktör Kristen Moore, Tulane Üniversitesi halk sağlığı tarihçisi John Barry ve Harvard Halk Sağlığı Okulu epidemiyoloğu Marc Lipsitch tarafından yazıldı.

Editör: İsveç Gündemi