En sağlıklısı İtalyanlar
Bloomberg tarafından hazırlanan Küresel Sağlık Endeksi'ne göre dünyanın en sağlıklı insanları İtalyanlar olarak belirlendi. 163 ülkeyi kapsayan endekste hastalık ya da yaralanma ile ölme ihtimali, çeşitli yaştaki yaşam süresi ve kilit durumlarda sağ kalma olasılığına dayanan bir 'sağlık derecesi' hesaplandı. Zarar verici davranışsal faktörler olan sigara, obezite ve çocukluktaki yetersiz beslenme, çevresel faktörler olan kirlilik ve temiz içme suyu eksikliği ölçülerek puanlama sistemi oluşturuldu. 93.11 puanlar birinci sırada yer alan İtalya'yı 91.21 puanla İzlanda, 90.75 puanla ise İsviçre takip etti. İtalya'nın birinci olmasındaki sebebin günlük olarak tüketilen taze sebze ve meyvelerin çokluğu, katkısız etler ve kalp sağlığına destek zeytinyağının mutfağından kaynaklandığı belirtildi.

Hong Kong'lu uzun yaşıyor
Her yıl toplandığı Davos'la özdeşleşen Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Araştırması'nda halklarının fiziki sağlığına ilişkin veriler yer aldı. Forumun raporunda ülkelerdeki ortalama yaşam beklentisine ilişkin veriler de paylaşılırken ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde, sağlıklı beslenme nedeniyle ortalama yaşam süresi beklentisi daha yüksek çıktı. Ancak ruh sağlığına bağlı olarak intihar oranlarının yüksek olduğu bazı ülkelerde ortalama yaşam beklentisi tahmin edilenin altında çıktı. OECD verileriyle harmanlanan rapora dünyada yaşam süresinin en uzun olduğu ülke 84 yıl ile olarak belirlendi. Kanton geleneğinde saldırgan olmayan bir savaş sanatı olan Thai Chi ile insanların uzun süre aktif sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Raporda ikinci sırada ise 83.5 yıl ile Japonya yer alıyor. Kadın intiharlarının fazla olmasından dolayı sıralamada ikinciliğe gerileyen Japonya, beslenme tarzından dolayı yaşam beklentisinin uzun süre olduğu ülkeler arasında üst sıralarda yerini alıyor.

İspanya'nın sırrı Akdeniz diyeti
Listede üçüncü sırayı ise 83.1 yıl ile İspanya alıyor. İspanya doktorların sağlıklı ve uzun bir ömrün sırrı olduğunu söylediği Akdeniz diyeti ile ünlü. Taze sebze ve balık tüketilen ülkede, zeytin ve fındık yağı kullanılması nedeniyle şişmanlar da sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Gelişmiş ülkeler arasında yer alan İsviçre'de ise insanların yaşam beklentileri 82.8 yıl olarak belirlendi.

En az obez Fransa 
Fransa'da ortalama yaşam süresi 82.4 yıl olarak belirlenirken, OECD ülkeleri arasında obezite oranının en düşük olduğu ülke olarak belirtiliyor. Lüksemburg'da da ortalama yaşam süresi 82.2 yıl. Küçük nüfuslu ülke Avrupa'nın geri kalanıyla karşılaştırıldığında kişi başına düşen gelir açısından daha yüksek bir düzeye sahip. Bu da iyi bir sağlık hizmeti ve sağlıklı beslenme anlamına geliyor. İzlanda'da ise ortalama yaşam süresi 82.1 yıl. Beslenme uzmanlarının yaptığı oylamaya göre İzlanda dünyanın en iyi beslenen ülkesi olarak belirlenirken sağlıklı yaşam diyabet ve kalp rahatsızlıkları riski azalıyor.

Türkiye sağlık hizmetlerinde 22'nci sırada yer alıyor 
Sağlık sistemi, sağlık uzmanları, ekipman, personel, doktorlar ve maliyetler gibi genel kalitenin değerlendirildiği Numbeo tarafından yayınlanan 2017 Health Index'e göre Tayvan ve , sağlık sıralamasında ilk sırada yer aldı. Ankete göre Türkiye, aldığı puanla birlikte sağlık konusunda ciddi yatırımları olan Amerika, İsveç ve Kanada gibi ülkeleri geride bıraktı. Ülke olarak kriz döneminde bulunan Venezuela ise listede son sırada yer alıyor.
Editör: İsveç Gündemi